Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Objavio: O.Z. ]

09. 08. 2018. 22:59   >>  22:45

EVOLUCIJA ČASOVNIKA

Kako se mjerilo vrijeme kroz istoriju?

Kako bi se stiglo do načina na koji danas merimo vrijeme, kroz istoriju su se primjenjivale najrazličitije metode. Pogledajte kako je tekao proces mjerenja vremena.

I prije nego što je napravio prvi časovnik, čovjek je znao da mjeri vreme, a evo i na koji sve način:

- Oko 3000. godine p.n.e.

Praćenje godišnjih doba

Najveći broj oblika života ima manje ili više svjestan "osjećaja prolaska vremena" u obliku prilagođavanja godišnjih doba.

Vodeni satovi

Prvi uređaji za praćenje protoka kraćih vremenskih perioda bili su vodeni satovi, a vrijeme su mjerili pomoću prikupljanja kapljica vode u posudi.

- Oko 1500. godine p.n.e.

Sunčani satovi

Prvi put su korišćeni u starom Egiptu, a vrijeme mjerili praćenjem kretanja Sunčeve sijenke. Zbog razlike u putanji naše zvijezde preko neba tokom godine nijesu bili previše tačni.

- Od 3000. godine p.n.e. do 1200. godine

Mehanički časovnici

Sve složeniji časovnici počeli su da koriste mehanizme za upravljanje pritiskom vode - energijom kapljica koje padaju i njihovim oslobađanjem u istim, tačno određenim razmacima.

- 1656. godine

Prvi sat sa klatnom

Holandski naučnik Kristijan Hajgens primijetio je da se klatno određene dužine pričvršćeno u jednoj tački oko koje može da se okreće uvijek klati tako da je vrijeme između dva najviša položaja isto, bez obzira na ugao između njih. Koristeći mehanizam sa tegovima kako bi se klatno neprekidno kretalo, stvorio je prvi veoma tačan časovnik.

- 17. i 18. vijek

Geografska dužina

Ako bi moreplovci znali tačno vrijeme u matičnoj luci, znali bi i da odrede svoj položaj na planeti pomoću osmatranja sekstantom. Nedostatak tačnog časovnika koji može da radi na brodu, zadavao im je velike muke.

- 1735 - 1761. godine

Brodski hronometar

Jorkširski časovničar Džon Harison napravio je niz sve tačnijih časovnika koji su mogli da se koriste na moru i tako rešio moreplovce nedaća sa geografskim dužinama.

- 1927. godine

Podrhtavanje kvarca

Inženjeri američkog preduzeća "Bel laboratorije" našli su način da iskoriste kristale kvarca za stvaranje pravilnih podrhtavanja koja će pokretati mehanizam časovnika.

- 1955. godine

Atomski časovnik

Luis Esen i Džek Peri iz britanske Državne laboratorije za fiziku napravili su prvi tačni atomski časovnik. Ta vrsta časovnika i danas se koristi kao najtačniji uređaj za mjerenje vremena.

(Nacionalna geografija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније