Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Dnevnik.hr/Objavio: I. P. ]

16. 06. 2018. 10:41   >>  10:30

NEOBJAŠNJIVE

Ovo su misterije o Bermudskom trouglu

Bermudski trougao je jedna od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i "đavoljim trouglom", a smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. U Bermudskom trouglu u zadnjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života. U prosjeku svake godine na ovom području, kojem je ime dao Vincent Gadis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letjelice i dvadesetak brodova. 

2. Za nestanak letjelica i brodova "optuženi su" napadi vanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu, kao i plina metana. Mnogi vjeruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog miješanja tople i hladne morske struje na ovom području.

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofer Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je kako je na ovom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na sjevernom dijelu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. No, njegove granice nijesu fiksne pa se neobični događaji zbivaju i izvan tih okvira.

5. Unutar Bermudskog trougla, odnosno na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procjenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) gdje američka mornarica testira svoje podmornice i oružje. Mnogi teoretičari zavjere vjeruju da je ovo zapravo nautičko Područje 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu 'elektronsku maglu'. Pilot Bruce Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letjelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avengera američke vojske s 14 članova posade poletjeli su iz Fort Lauderdalea u Floridi do ostvrčića Biminija. 90 minuta od polijetanja, operateri su dobili signal da kompas u letjelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letjelice nikad nijesu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spašavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sjever Zemlje. No, Bermudski trougao je jedno od rijetkih mjesta gdje je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letjelice unutar ovoga područja.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru zbila se u martu 1918. godine kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negdje između Barbadosa i zaliva Chesapeake, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letjelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je tokom dvije godine u pedesetim godinama prošlog vijeka nestalo sedamstotinjak moreplovaca zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније