Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ AP, Objavila: P.B. ]

27. 05. 2018. 23:49 >> 23:38

SALVATORE FERAGAMO

Obućar holivudskih zvijezda

Izložba u Firenci proslavlja Salvatorea Feragama, jednog od najpoznatijih italijanskih proizvođača cipela i modnih dizajnera 20. vijeka.

Izložba prikazuje i uticaj italijanskih migranata na američki film i kulturu u prošlom vijeku.

Italija je uvijek imala snažan uticaj na američku kulturu, a proizvođač cipela i modni dizajner Salvatore Feragamo jedan je od mnogih koji je su italijanski glamur prenijeli i preko okeana.

U Firenci je otvorena izložba "Italija u Holivudu" kojom se odaje počast italijanskom uticaju na američki nijemi film početkom 20.vijeka.
Prikazane su fotografije, snimci i umjetnička djela, a jedna prostorija je posvećena Feragamu i predstavlja rekonstrukciju njegove "Holivudske prodavnice čizama" u kojoj su izloženi originalni primjerci i kopije obuće koju je on napravio.

Reprodukovana je i sofa na kojoj su njegovi kupci sjedjeli i probali cipele.

Salvatore Feragamo je rođen u Bonitu, u Italiji 1898.godine, a u SAD se preselio 1914.

U Holivudu je živio od 1915. do 1927.godine, radeći sa nekim od najznačajnijih režisera tog vremena.

Godine 1923. otvorio je prodavnicu na Holivud bulevaru gdje su redovni kupci bili Čarli Čaplin, Rudolf Valentino, Pola Negri i druge zvijezde.

Direktorka muzeja "Salvatore Feragamo" Stefanija Riči objašnjava da je ključ njegovog uspjeha bilo kombinovanje elegancije i udobnosti.

"U bioskop je donio neke izuzetne primjerke cipela ne samo po izgledu, već i po nevjerovatnoj udobnosti. Razlog je to što je dok je pravio obuću išao i na Univerzitet Los Anđelesa na predavanja o anatomiji stopala", objašnjava Riči.

Italija je u SAD bila cijenjena zbog istorije i tradicije, ali su istovremeno, bile rasprostranjene i brojne predrasude prema migrantima, dodaje Riči.

"Sa jedne strane, Italija je bila mit zbog umjetnosti i kulture; ne smijemo zaboraviti da su se Amerikanci smatrali pravim nasljednicima porodice Mediči. Na drugoj strani, za italijanske migrante je obično važilo da su siromašni i zaostali", kaže Riči.

Feragamo je shvatio da je važno da njegovo ime bude povezano sa mitskom stranom Italije.

Sarađivao je sa brojnim holivudskim zvijezdama, a sa mnogima je bio i prijatelj.

Poslije trinaest godina života u SAD, Feragamo se vratio u Firencu gdje je osnovao kompaniju koja i danas posluje pod istim imenom.

Uspjehu kompanije doprinijele su glumice i svjetski džet set, uključujući i kraljevske porodice koje su kupovale Feragamove cipele urađene po mjeri.

I nakon njegove iznenadne smrti 1960.godine brend nije pretrpio nikakav pad, već se raširio zahvaljujući supruzi i šestoro djece koja i danas upravljaju kompanijom.

Od 1995.godine postoji i Muzej Feragamo u kojem je i otvorena izložba "Italija u Holivudu".

Izložba će trajati do 10.marta 2019.godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније