Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, Objavila: P.B. ]

08. 05. 2018. 10:05 >> 09:55

OMILJENI ZAČIN

Vanila skuplja od srebra

Cijena vanile u protekle dvije godine je značajno porasla, pa taj mirisni sastojak niza proizvoda, uključujući sladoled, trenutno košta više od srebra.

Za kilogram vanile sada treba izdvojiti oko 600 američkih dolara, što je više nego za kilogram srebra, objavio je BBC.

Više od 75 odsto vanile uzgaja se na Madagaskaru, a glavni razlog poskupljenja je ciklon koji je prošlog marta uništio brojne plantaže na tom tropskom ostrvu.

"Uprkos nadama da će se rast cijena dosad već stišati, one se i dalje drže na visokom nivou zato što je potražnja tako velika", kazao je Džulijan Gale, analitičar tržišta sirovina u fabrici IEG Vu.

Riječ je o začinu koji se teško uzgaja; vanila je plod orhideje penjačice u mahunama.

Zbog toga je drugi najskuplji začin u svijetu, poslije šafrana.

"Drugi veliki proizvođači su Papua Nova Gvineja, Indija i Uganda. Izvozi se širom svijeta, a veliki dio odlazi u Sjedinjene Države s obzirom na tamošnju veliku industriju sladoleda", dodao je Gale.

Osim u sladoledu, vanila je popularna u raznim slatkišima, alkoholnim pićima, kao i u kozmetici i parfemima.

Prirodni ekstrakt vanilije je jaki liker braon boje, intenzivnog mirisa.

Proizvođači hrane kupuju i prah od vanile koji se dobija mljevenjem mahuna prethodno upotrijebljenih za dobijanje ekstrakta.

I njegova cijena je utrostručena.

Sintetička aroma nazvana vanilin dobija se iz drveta a ponekad i iz nafte, a očekuje se da bi sada mogla biti korišćena u mnogim industrijama koje će pokušati da izbjegnu povećanje troškova, piše BBC.

Bar jedan britanski proizvođač sladoleda iz ponude je izostavio vanilu, zbog visoke cijene.

Džuli Fišer, koja je prije sedam godina pokrenula poslastičarsku fabriku Rubi Vajolet, za BBC je rekla da će vanilu uskoro izbaciti sa menija u svojim londonskim poslastičarnicama, jer ne može da priušti hiljade britanskih funti koliko bi ih vanila koštala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније