Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

13. 02. 2013. 12:26   >>  12:26

TORTURA

Julija Pastrana vraćena u domovinu

Tijelo Julije Pastrane, žene koju su zbog rijetkog poremećaja zbog kojeg joj je tijelo bilo prekriveno dlakom, prozvali najružnijom ženom na svijetu, nakon 153 godine vraćeno u njenu domovinu - Meksiko.



Juliju su godinama eksploatisali u sklopu putujuće izložbe sve do njene smrti, a čak i nakon smrti njeno je tijelo izlagano širom svijeta. Tijelo je na kraju završilo u skladištu jednog instituta u Oslu.

Nakon što je doznala lokaciju tijela, umjetnica Laura Anderson Barbata započela je kampanju povratka Julije u rodni Meksiko.

"Zaslužila je da joj vrate dostojanstvo. Nadam se da ću na ovaj način promijeniti njenu poziciju. Želim da je napokon prestanemo doživljavati isključivo kao žrtvu već i kompletnu i kompleksnu osobu, kakva je i bila", rekla je Barbata za "Njujork tajms".

Barbata je okončala svoju desetogodišnju borbu, a Julia je pokopana u rodnom mjestu, Sinaloa de Layva.

Pastrana je rođena 1834. i od rođenja je patila od kongenitalne hipertrihoze zbog koje joj je cijelo tijelo bilo prekriveno gustim dlakama. Patila je i od gingivalne hiperplazije zbog koje su joj usne i desni bili zadebljani. Međutim, ni jedna od tih bolesti nije joj za života dijagnostikovana.

1854. otkupili su je kako bi je učinili dijelom izložbe, a za vrijeme boravka u Njujorku, udala se za Teodora Lenta koji joj je postao menadžer. Istoričarii tvrde da je ona bila zaljubljena u Lenta, ali da ju je on oženio samo zato da na njoj zarađuje. To je viđeno i iz njegovog tretmana supruge s kojom je paradirao Evropom i naplaćivao ljudima da vide, kako ju je on nazivao, "Ženu medvjeda".

Kritičari tog vremena nazivali su je "odbojnom i ekstremnom", a lijekari tvrdili da je rezultat parenja čovjeka s orangutanom. Međutim, neki su isticali i njene pozitivne strane pa su navodili da je voljela da pjeva, sluša muziku, da pleše, ali i da uči strane jezike. Pomagala je sirotinji.

 

1859. ostala je trudna, a i njen je sin naslijedio hipertrihozu. Dijete je umro samo 35 sati nakon porođaja, a Pastrana je umrla pet dana kasnije. Imala je samo 26 godina.

Ipak, to nije zaustavilo njenog supruga koji je i nakon njene smrti izlagao balzamovano tijelo (zajedno s tijelom djeteta) u staklenom ormaru. Lent je kasnije oženio bradatu ženu iz Meksika, koju je, promocije radi, prozvao Pastraninom sestrom - Zenorom Pastrana.

 

Tijelo je kasnije završilo u Norveškoj gdje je stajalo do 1976. kada je neko provalio, ukrao tijelo i kasnije ga bacio u smeće. Nakon što ga je policija pronašla, tijelo je preneseno na institut forenzičke medicine u Oslu. 


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније