Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ mogujatosama.rs ]

22. 04. 2018. 13:00 >> 13:05

NAUČNO POTVRĐENO

Muškarci i žene različito funkcionišu

Svima nam je dobro poznata ona simpatična izreka da su pripadnici jačeg pola i pripadnice nježnijeg ustvari bića s različitih planeta i koliko god to bila šala, u svakoj šali ima i pomalo istine.

Koliko puta smo pokušali da uđemo u mozak muškaraca kako bismo razumjeli neke njihove postupke - naravno, bezuspješno, a sigurni smo da su i njihovi napori da razumiju nas isto tako uzaludni. Ipak, ništa od toga nije bez razloga, jer jednostavno dva pola različito funkcionišu.

A, po čemu se sve muškarci razlikuju od žena, kao i naučno objašenje za te razlike, saznajte u nastavku.
Pa da krenemo sa listom onih najspecifičnijih i najzanimljivijih razlika koje bitno utiču na odnos između žena i muškaraca. 

1. Naučno je dokazano da kada slušaju, muškarci koriste samo polovinu svog mozga, odnosno moždanih funkcija, dok je druga polovina preokupirana nekim potpuno drugim temama koje nemaju veze sa aktuelnim razgovorom.

Za razliku od njih, žene kada slušaju, moždana funkcije se angažuju maksimalno, i njihov sagovornik dobija njihovu punu pažnju.

2. Čulo sluha, mirisa i ukusa je kod pripadnika jačeg pola prirodno slabije razvijeno nego kod dama.

3. Muškarci su mnogo manje otporni na visoke temperature, pa zato njihovo tijelo luči mnogo više znoja.

4. Interesantno je da žene imaju oštrijii vid kada su u pitanju mračni uslovi, ali razaznaju samo one predmete koji su im fizički blizu. Za razliku od njih muškarci slabije vide u mraku, ali zato bolje razaznaju detalje na udaljenim predmetima.

5. Pojedina istraživanja su pokazala da među jačim polom ima tri puta više ljevaka nego među ženama. Takođe je dokazano da oni koji pišu lijevom rukom brže procesuiraju informacije od dešnjaka, što znači da u ovom slučaju bod ide pripadnicima jačeg pola. 

6. Muškarci nemaju problem sa celulitom. Razlog tome je potpuno drugačiji odnos masti, mišića i vezivnog tkiva u njihovom organizmu. Jednostavno, oni su rođeni sa razvijenijim mišićima tj. jačim, i njihova koža sadrži više kolagena.

7. Muškarci imaju veću bešiku - čak duplo, jer je kod žena u tom dijelu abdomena smješteno više organa. To je valjda razlog zašto je red ispred ženskog toaleta uvijek duži od onog ispred muškog.

8. Pripadnici jačeg pola imaju mnogo bolji san. Istraživanja su pokazala da se električna aktivnost njihovog mozga tokom sna smanjuje i do 70 %, a kod žena samo za 10 %, što pravi bitnu razliku.

9. Muškarci mnoge lakše gube višak kilograma - tijelo im troši mnogo više kalorija kako bi se mišići opskrbili energijom, a 7 puta viši nivo testosterona ubrzava metabolizam!

10. Žene imaju jači imuni sistem od muškaraca, koji su podložniji upalnim procesima i infekcijama. I ovome je razlog visok testosteron, sa kojim je u vezi manja smanjena porizvodnja antitijela potrebnih za odbranu.

I nakon svega ovog, možda i možemo zaključiti da smo sa različitih planeta. Ipak, tu je i ona izreka koja kaže da se suprotnosti privlače.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније