Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ faktor.ba ]

21. 03. 2018. 15:28   >>  15:27 3

KRALJICA ELIZABETA

Spremila govor u slučaju III svjetskog rata

Govor koji je britanska kraljica Elizabeta II trebalo da održi u slučaju izbijanja Trećeg svjetskog rata, napisan je 1983. godine, a britanski Nacionalni arhiv objavio ga je 2013. godine.

U kratkom govoru, koji je trebalo da održi 4. marta 1983, kraljica se obraća narodu u ime države, ali i lično. Te godine su se pogoršali odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza zbog spora oko stacioniranja raketa srednjeg dometa u Evropi, a američki predsjednik Ronald Reagan okarakterisao je Sovjetski Savez kao "Imperiju zla."

Govor koji, na svu sreću, nije morala da održi, počinje podsjećanjem na nedavno proslavljene božićne praznike i tugu koju je osjetila kada je objavljen Drugi svjetski rat.

"Nikada nijesam zaboravila tugu i ponos koje smo sestra i ja osjetile dok smo se 1939. gurale oko radija u dječijoj sobi i slušale očeve nadahnjujuće riječi tog sudbonosnog dana 1939. (početak Drugog svjetskog rata).

Nijednog trenutka nijesam mogla da zamislim da će ta sveta i užasna dužnost jednoga dana pripasti meni.

Ali, bez obzira na strahote koje nas čekaju, kvaliteti koji su nam pomogli da dva puta sačuvamo slobodu u ovom stoljeću, ponovo će biti naša snaga" - piše u govoru.

Tehnologija opasnija od vojnika

"Moj suprug i ja dijelimo strepnju porodica širom zemlje za naše sinove i kćerke, supruge i braću koji su nas napustili da bi služili svojoj zemlji. Moj voljeni sin Endrju je u ovom trentuku na dužnosti sa svojom jedinicom i neprestano se molimo za njegovu i sigurnost svih vojnika" - piše, između ostalog, u govoru.

Potom se ukazuje na to da veća opasnost prijeti od tehnologije, nego od vojnika i pilota.

"Svi znamo da su opasnosti s kojima se danas suočavamo veće nego ikada ranije u našoj dugogodišnjoj istoriji.

Neprijatelj nije vojnik s puškom, niti pilot koji nadlijeće naše gradove, već ubilačka snaga zloupotrijebljene tehnologije.

U kraljičinom govoru se ukazuje i na značaj porodice u teškim vremenima:

"Moja poruka je jednostavna. Pomozite onima koji sebi ne mogu da pomognu, pružite utjehu usamljenima i beskućnicima i neka vaša porodica bude uporište nadanja i života onih kojima je to potrebno. Dok se zajedno borimo protiv novog zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobre volje ma gdje se nalazili. Bog vas blagoslovio".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније