Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

19. 03. 2018. 23:47   >>  23:41

ZBOG HIPERINFLACIJE

Grad u Venecueli štampa vlastiti novac

Grad Elorza u saveznoj državi Venecuele Apure počeo je štampanje vlastite papirne novčane valute.

BBC javlja da je uprava grada donijela odluku o štampanju novčanica nazvanih Elorza s likom Hosea Andresa Elorze, koji se smatra herojem u borbi za nezavisnost, prenosi agencija Anadolija.

Lokalni zvaničnici smatraju da će novac olakšati trgovinu mještana i posjetilaca na festivalu koji će početi danas.

Zvaničnici koji smatraju da se hiperinflacija u zemlji negativno odrazila na trgovinu Elorze, istakli su da će nova valuta moći da se kupi u kancelarije gradonačelnika putem bankarskih transfera.

”Na ovaj potez smo se odlučili jer ljudi nijesu imali bolivara da ih troše. Do sada smo imali prodaju u vrijednosti od dvije milijarde bolivara“, rekao je gradonačelnik Solfredi Solorzano.

Kanuto Garsija, loklani preduzetnik, izjavio je da se ova ideja pojavila nakon što nije omogućen protok novca na festivalima u gradu.

Na crnom tržištu Elorze u vrijednosti od dvije milijarde bolivara, jednak je vrijednosti od oko 9.000 dolara.

Grad Elorza nije prvi koji je počeo da štampa vlastitu valutu. U decembru je zajednica El Panala, u Karakasu na tržište ponudila novčanice 'panales' za korištenje u trgovini rižom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније