Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ alo.rs ]

12. 03. 2018. 22:43   >>  22:39

IZNENADIĆETE SE

Zašto mačke vlasniku donose mrtav plijen?

Mace su kompleksna bića – s jedne strane su slatke, umiljate i lijene, a s druge surovi predatori.

Većina vlasnika mačaka zna kako izgleda promjena ponašanja kod njihovih ljubimaca onog trenutka kada neki insekt uleti u kuću. A nije ni neobično da mačka donosi plijen svom gazdi. Pitate se zašto to rade?

Iako mislite da vas vaša mačka dovoljno poznaje da zna da vam je tako nešto gadno, ona jednostavno želi da vam pokloni svoj plijen. Prije nekoliko hiljada godina, prije nego što su mace postale domaće životinje one su bile predatori i svoje mačiće su učile kako da love, a plijen bi upravo njima poklanjale.

Ritual lova bila je glavna stvar koja je obezbjeđivala njihovu egzistenciju i prenosila se s koljena na koljeno. Čak i danas kada su se odomaćile one imaju usađen lovački gen u sebi i pokušavaju i nas da nauče kako da lovimo. Ako vam donese živu životinju u zubima to je zato što želi da vas nauči kako vi da je dokrajčite. Isto važi i ako se igraju s mrtvom životinjom. Dakle, mačke žele da prenesu predatorski gen i na svoje vlasnike.

Takođe, studije su pokazale da je to i jedan od načina na koji želi da se zbliži ili impresionra svog vlasnika, a posebno mužjaci usvajaju ovo ponašanje.

Ipak, nijesu to samo mrtve životinje kojima želi da vas imresionira. Neke blesave mace donose svojim vlasnicima čarape, pa čak i namirnice iz kante za smeće, kao i mnoge druge stvari kojima žele da im pokažu da treba da se zabavljaju baš kao i one.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније