Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ dnevnik.hr ]

07. 03. 2018. 12:43   >>  12:47

FACEBOOK POGRIJEŠIO

Anketa s pitanjem o pedofilima šokirala korisnike

Kako biste reagovali na privatnu poruku u kojoj odrasli muškarac od 14-godišnje djevojčice zahtijeva seksi fotografije? – jedno je od pitanja iz Facebookove ankete korisnicima te mreže.

Govoreći o planovima Facebooka, Mark Zuckerberg nedavno je rekao kako su mu na prvom mjestu korisnici i njihova dobrobit, zbog čega će se ljudima na feedu pojavljivati sve više sadržaja njihovih prijatelja i rodbine, a manje sadržaja sa stranica i grupa.

Dio je njegovog plana i smanjenje, odnosno potpuno uklanjanje sadržaja povezanog s terorizmom, nasiljem, zlostavljanjem i slično, a kako bi bolje shvatili kakav sadržaj smeta korisnicima na toj mreži i postavili bolja pravila korišćenja, nedavno su proveli kratku anketu među dijelom korisnika Fejsa.

Ta je anketa šokirala sve koji su u njoj učestvovalii te je dio ljudi vjerovatno mislio kako je u pitanju djelo nekakvih hakera, a ne zaposlenih u toj kompaniji. Naime, vjerovali ili ne, jedno od pitanja u toj anketi bilo je kako bi korisnici, kada bi imali mogućnost postaviti pravila na Facebooku, reagovali na privatnu poruku u kojoj odrasli muškarac od 14-godišnje djevojčice zahtijeva seksi fotografije.

Jednan od ponuđenih odgovora bio je – ovaj bi sadržaj trebalo da bude dopušten na Facebooku i ne bi mi smetalo da ga vidim.

Drugo pitanje odnosilo se na to ko bi trebalo da donosi pravila po kojima se odlučuje smije li sadržaj poput navedenog biti dopušten na Facebooku – Facebook, Facebook u saradnji sa stručnjacima, samo spoljni stručnjaci ili sami korisnici Facebooka.

Pogriješili smo

Ne treba ni naglašavati kako je tom anketom neko u Facebooku gadno zabrljao i nevjerovatno je da se takva anketa uopšte prikazala korisnicima.

Potpredsjednik Facebooka za proizvode Gaj Rozen komentarisao je kako njegova kompanija sprovodi ankete kako bi shvatili razmišljanja korisnika o njihovim pravilima, no dodao je kako su takve aktivnosti uvijek bile i biće potpuno neprihvatljive na Facebooku, te da redovno sarađuju s vlastima ako do njih dođe. Dodao je i sljedeće: "To nije trebalo da bude dio istraživanja. Pogriješili smo.“

U objavi za medije portparol Facebooka rekao je kako se ta anketa odnosi na agresivni sadržaj koji je već zabranjen na Facebooku te ga ionako nemaju namjeru prikazivati pa su obustavili anketu.

Izvor: The Guardian

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније