Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ avaz.ba ]

07. 03. 2018. 23:47 >> 23:44

OTKRIVENO

Šta je Ajnštajn pisao djevojci koja ga je odbila

Pismo koje je nobelovac Albert Ajnštajn (Einstein) rukom napisao mladoj ženi koja ga je, očigledno, zainteresovala tokom boravka u Italiji 1921. godine, danas će bi ponuđeno na aukciji u Jerusalimu.

Na aukciji će biti predstavljeno i pismo koje je Ajnštajn 1928. godine napisao kolegi Hermanu Mincu, a u kojem je izložio ideje za svoju "treću fazu teorije relativiteta" i fotografija na kojoj Ajnštajn puši lulu.

Oktobra 1921, Ajnštajn je putovao u Firencu, u posjetu svojoj sestri, kada je saznao da mlada studentkinja hemije po imenu Elizabeta Pičini živi u stanu iznad.

Ajnštajn koji je tada imao 42 godine zainteresovao se da upozna 22-godišnju ženu, inače kćerku čuvenog hemičara, ali je ona bila suviše stidljiva i odbila ga je.

Napuštajući Firencu, Ajnštajn je ostavio potpisano pismo na njemačkom jeziku, sljedećeg sadržaja: "Naučnici, pred čijim sam nogama ležao i sjedio puna dva dana, za prijateljsku uspomenu".

U njemačkom jeziku, inače, fraza "ležati pred nečijim nogama" izraz je za pokazivanje ljubavi.

U oktobru prošle godine kuća "Viner" prodala je još jedno Ajnštajnovo pismo s njegovim razmišljanjima o sreći za 1,3 miliona dolara.

"Ajnštajnove predmete prodajemo već dugo, i to s velikim uspjehom. Ljudi širom svijeta zainteresovani su za Ajnštajna, ne samo za njegovu matematičku i fizičku stranu, već i za njegov lični život" - rekao je Gal Viner (Wiener), direktor aukcijske kuće.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније