Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

s.đ. [ nostalgicno.info ]

23. 02. 2018. 14:50   >>  14:47

PRAJEZIK

Evo kako je nastalo 445 jezika

Proto – indoevropski jezik (PIE) je rekonstrukcija jezika iz kojeg se razvilo 445 jezika, smatraju lingvisti. To uključuje ruski, engleski, španski itd. Naime, indoevropski jezici su u suštini jezička porodica koja obuhvata indoiranske jezike, germanske, keltske, romanske, slovenske, albanski, jermenske, grčki, baltijske, kao i mnoge druge jezike.

Istoričari su pretpostavili da je ogromna grupa ljudi, sjeverno od Crnog mora, razgovarala na tom prastarom jeziku.

Međutim, kako su se svijetom raseljavali kroz istoriju, tako se mijenjao i jezik, odnosno sve više njih je nastajalo poslije toga.

Iako ne postoje čvrsti dokazi da je postojao proto – indoevropski jezik, stručnjaci su neke riječi rekonstruisali za koje su sigurni da su tako morale da zvuče.

Erik A. Pauel, urednik magazina ‘Archaelogy Magazin’ objasnio je: "Lingvisti su još krajem devetnaestog stoljeća znali da su od jednog jezika nastali svi moderni indo – evropski jezici. Proto – indoervopskim jezikom govorili su ljudi koji su živjeli u periodu između 4500 i 2500 godine prije nove ere, ali ne postoje pisani tragovi o tome.

Na tom starom jeziku je i napravljena basna pod nazivom ‘Ovce i konji’, koja je objavljena prije četiri godine na Soundcloud stranici gdje se može poslušati.

 Ovo bi bio prevod za tu basnu:

"Ovca je konjima rekla: 'Puca mi srce kad ugledam čovjeka koji konje tjera.' Konji su joj na to odgovorili: 'Slušaj, ovco, kida nam se srce kad ovo ugledamo: čovjek, gospodar, runo pretvara u tople odjeće za sebe, a ovca runo nema.' Ovca na to pobježe u polje."

Jeste li sve ovo znali ranije? Nije li fascinantno koliko se riječi razvilo iz jednog jedinog jezika, te danas imamo ogroman vokabular na svakom jeziku, kao i gramatiku i pravopis – koje ne možemo izbjeći i moramo ih učiti u školama. Eh, pa…

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније