Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

S.Đ. [ 24sata.hr ]

20. 02. 2018. 15:43 >> 15:42

UPOZORENJE

Evropu čekaju češće poplave

Najoptimističniji scenario globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlivanjem rijeka u Europi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura godišnje.

Poplave će postati sve češće u Europi zbog globalnog zagrijavanja i to čak i ako svijet uspije rast temperature ograničiti na 1,5°C, predviđaju naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Klimate.

Autori studije nude tri scenarija: globalno zagrijavanje od +1,5°C do +3°C u odnosu na predindustrijsko doba.

Najoptimističniji scenario globalnog rasta temperature predviđa da će se štete izazvane izlivanjem rijeka u Evropi udvostručiti te iznositi približno 15 milijarda eura na godinu, a broj osoba pogođenih tom prirodnom katastrofom rasti za 86 posto, odnosno 650.000 osoba na godinu.

Prema najcrnjem scenariju rasta temperature za 3°C, štete će biti 145 posto veće, odnosno 17 milijarda eura na godinu i pogađati 780.000 ljudi (što znači rast od 123 posto).

Pariski sporazum o klimi iz 2015. godine, obvezuje države potpisnice da rast temperature planeta ograniče ispod 2°C u odnosu na predindustrijsko doba, a to znači na 1,5°C.

Porast temperature

Zemlje potpisnice obavezale su se da smanje emisije gasova s efektom staklenika. Međutim, na osnovu obaveza koje su države preuzele, planeta je bliža rastu od +3°C.

Čak i porast od 1°C dovoljan je da izazove smanjenje ledenih santi, rast nivoa okeana i veće količine padavina.

Topli vazduh sadrži više vlage koja se oslobađa u obliku kiše ili snijega.

Nadalje, urbanizacija dodatno pogoršava učinke poplava, a one su već sada oblik prirodnih katastrofa koje izazivaju najveće materijalne štete u Europi.

Precizne projekcije ritma kojim se događaju klimatske promjene ključne su za smanjenje rizika od tih promjena, upozoravaju naučnici.

Studija je potvrdila da su učinci klimatskih promjena veliki i obimni, ocjenjuju.

"Naši rezultati pokazuju da se veliki učinci mogu izbjeći ako se ograniči globalno zagrijavanje ispod najnižeg praga. Međutim, znatan rast opasnosti od poplava predviđa se u Evropi čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija, a to je globalnog zagrijavanje od +1,5°C", kažu autori studije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније