Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

16. 07. 2013. 14:35   >>  14:48

NOVA ERA GEJMERA

Video igra postala profesionalni sport

Američke vlasti priznale igranje kompjuterske igre "League of Legends" za profesionalni sport.

 

Iako se mnogi gejmeri već odavno profesionalno bave ovim "sportom", takmičenje je priznao američki Stejt Dipartment, što znači da igrači imaju pravo na posebnu sportsku vizu koja je dosad bila dostupna samo pravim sportistima. 

Gejmeri su ovo doživjeli kao početak "nove ere" jer isti bi status uskoro mogli dobiti i igrači drugih takmičarskih igara na eSports turnirima. Dovoljno je prijaviti igru nadležnim institucijama, a one će onda odlučiti postoje li osnove da se ista proglasi profesionalnim sportom, piše "The Verge".

Podstaknuti ovom odlukom, "Business Insider" objavio je listu najbolje plaćenih profesionalnih igrača, a cifre bi vas mogle iznenaditi. 

1. Džonatan "Fatal1ty" Vendel: 454,544,98 dolara (35 turnira)

Džonatan je jedan od najpoznatijih profesionalnih gejmera, a slavu je stekao igrajući pucačine iz prvog lica. Zaradio je ne samo osvajanjem prvih mjesta već i sponzorskim ugovorima s velikim proizvođačima računarskog hardvera. 

2. Li "Flash" Jang Ho: 437,114,53 dolara (40 turnira)

Jang Ho najuspješniji igrač "StarCrafta", a mladi je Koreanac na "StarCraft: Brood Waru" zaradio preko 400 hiljada dolara i tada prešao na "StarCraft 2" koji mu ipak nije donio tako velik uspjeh.

3. Jang "Mvp" Jang Hin: 377,116,37 dolara (42 turnira)

Još jedan "starcraftovac" našao se na listi, a riječ je o Koreancu koji je u sklopu "Global StarCraft 2 Leaguea" osvojio čak četiri prva mjesta.

4. Li "Jaedong" Jae Dong: 374,528,83 dolara (35 turnira)

Li Jae Dong osvojio je stotine hiljada dolara igrajući "StarCraft: Brood War", a 2012, kao i mnogi prije njega, prebacio se na "StarCraft 2".

5. Jang "MC" Min Čhul: 367,902,12 dolara (64 turnira)

Da velika zarada leži u "StarCraftu" govori i činjenica da je ovo četvrti igrač koji se našao u "prvih pet". Čul je od 2010. zaradio preko 370 hilhada dolara.

6. Jang "Moon" Jae Ho: 292,019,57 dolara (43 turnira)

Naravno, riječ je o još jednom igraču "StarCrafta", ali Jae Ho bio je nezaustavljiv u još jednom Blizardovom naslovu. Riječ je o "Warcraftu 3", a svoju je uspješnu taktiku primijenio i u naslovu koji ga je proslavio.

7. Danilo "Dendi" Ishutin: 275,800,28 dolara (23 turnira)

Ovaj se Ukrajinac probio u prvih deset zahvaljujući igri "DoTa 2", a upoznati tvrde da je jedan od najboljih u svijetu.

8. Klement "Puppey" Ivanov: 274,896,19 dolara (22 turnira)

Ostatak liste u potpunosti je posvećen igračima "DoTa 2" turnira, a Estonac Ivanov jedan je od njih. 

9. Oleksandr "XBOCT" Daškevič: 274,896,19 dolara (22 turnira)

Otkad se pojavio na sceni (2011.), Oleksandr zarađuje ozbiljan novac učestvujući na turnirima.

10. Dmitrii "LighTofHeaveN" Kuprijanov: 267,699,10 dolara (19 turnira)


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније