Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

S.Đ. [ b92 ]

16. 02. 2018. 23:15   >>  23:13

ČUDAN ZAKON

Kad djeca stupaju u brak

Nacrt zakona po kojem se prihvataju brakovi djece i od devet godina u Iraku uticaće na djevojčice i dječake koji već nose traume iz rata i djetinjstva, ističu zvaničnici Ujedinjenih nacija.

Takav zakon bi dozvolio sveštenicima da odobravaju takve brakove, a to je izazvalo demonstracije organizacija za prava žena i raznih aktivista u Iraku.

“Dejčaci i djevojčice u Iraku su već žrtve teških trauma zbog višegodišnjih oružanih sukoba, a sada prijete da će im oduzeti i djetinjstvo“, kaže Virdžinija Gaba, specijalna izaslanica UN za djecu u oružanim sukobima.

“Iračka vlada treba da preduzme sve potrebne mjere da zaštiti svu djecu tako što će spriječiti usvajanje ove politike koja može još više da im naškodi“, dodala je.

Inače, u Iraku se jedna od pet djevojčica udaje prije nego što napuni 18 godina. Iako je za brak po zakonu potrebno da supružnici imaju 18 godina, djevojke uz dozvolu roditelja mogu da stupe u brak već u 15. godini.

Nacrt zakona, koji će dozvoliti sklapanje braka sa djetetom od devet godina, odobrio je irački parlament, javljaju lokalni mediji.

“Predlog ovog zakona samo će još više podstaći unutrašnje sukobe u Iraku, dok zemlja još pokušava da izliječi rane koje je stvorilo seksualno nasilje Islamske države i drugih strana u sukobu“, upozorava Virdžinija.

Prema posljednjim statistikama, na međunarodnom nivou najmanje 15 miliona djevojaka uveliko je u braku prije navršene 18. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније