Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

16. 07. 2013. 12:52   >>  12:53

NEZAUSTAVLJIV PAD

Najbolje se živjelo 1978.

Finansijska kriza, ratovi, terorističke prijetnje, zagađenje i stres, samo su neki od razloga zbog kojih često znamo da govorimo kako se nekada živjelo bolje. Međutim, taj stav dobio je i naučnu potvrdu.

 

Australijski naučnici otkrili su da je 1978. kvalitet života bila na vrhuncu. Te je godine SAD vodio Džimi Karter, Sovjetski Savez Leonid Brežnjev, a Jugoslaviju Josip Broz Tito. Rođena je prva beba iz epruvete, Katolička crkva je prvi put od 16. vijeka dobila papu koji nije bio Italijan (Karol Vojtila), a Soni je u prodaju pustio prvi vokmen.

Do ovog su zaključka došli koristeći novu metodu praćenja socijalnog i ekonomskog napretka i uzimajući u obzir različite ekonomske, ekološke i druge faktore povezane sa stilom života.

U dosadašnjim istraživanjima u obzir se uzimao samo bruto domaći proizvod (BDP), ali on pokazuje samo jedan dio opšteg stanja, a autori studije Ida Kuniszevski i Robert Kostanca s univerziteta Kanbera objašnjavaju da BDP "nije namijenjen mjerenju socijalnog i ekonomskog blagostanja, ali najčešće se koristi kako bi ukazao na stanje u jednoj zemlji".

Naučnici tvrde da bi se za preciznije rezultate stanja u jednom društvu trebalo uzeti faktori kao što su ekonomska kretanja, stanje okoline, društvene nejednakosti, kriminal, broj saobraćajnih nesreća, volonterski rad i slično. Zato su koristili alternativnu metodu nazvanu Genuine Progress Indicator (GPI), koja uzima u obzir ove i druge faktore.

Analizirali su podatke prikupljene između 1950. i 2003. iz 17 zemalja, koje čine više od polovinu svjetskog stanovništva. Upoređujući kako se GPI mijenjao godinama, utvrdili su da je vrhunac dostignut 1978, a nakon toga slijedi spor, ali nezaustavljiv pad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније