Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

11. 02. 2013. 10:08   >>  10:13

gradite mrežu

Savjeti iz CIA-e

Bivšia agentkinja CIA-e J. C. Karleson napisala knjigu "Radi kao špijun: Poslovni savjeti bivše agentkinje CIA-e", s namjerom da razjasni posao agenata tako da se njihovo djelovanje može koristiti za napredak na bilo kom radnom mjestu.

 

"Da je holivudski opis života agenta CIA-e tačan, ja bih imala brži auto, bolju odjeću i gomilu  naprava koje su mi ostale iz vremena dok sam radila za tajnu službu. Ali, to baš nije tako", napisala je bivša tajna agentkinja CIA-e J. C. Karleson za "Vol strit žurnal" dodajući da špijuni više djeluju pomoću psihologije nego pomoću tehnologije.

 

Tvrdi da agenti umjesto najnovije tehnologije koriste tehnike ponašanja i tajne koje su mu otkrili različiti ljudi i organizacije. J. C. Karleson napisala je knjigu "Radi kao špijun: Poslovni savjeti bivše agentkinje CIA-e" s namjerom da razjasni posao agenata na način na koji bi se mogla koristiti na bilo kojem radnom mjestu. Evo nekoliko savjeta koje u toj knjizi donosi: 

 

1. Cijenite moć uvredljivog zapošljavanja

Posao agenata CIA-e je da uoče i regrutuju špijune. U većini slučajeva, potencijalni špijuni su odabrani zahvaljujući tome sto imaju pristup informacijama i odnose s određenim osobama od kojih donose informacije. Ponekad se neki špijuni uzimaju samo zato da bi demoralisali i uništili određenu metu. Veliki dio njih otpada i na nuklearne naučnike, starije pripadnike vojske i druge. Karleson ističe da i poslodavac u poslovnom svijetu želi da pridobije i zadrži ljude koji su mu ključni da bi "u igri" s konkurencijom zadržao prednost. 

 

2. Gradite mrežu


Agenti CIA-e cijene ne samo jako važne ljude u svojoj mreži, nego stvaraju mrežu koja se širi u svom smjerovima. Dakle, ne samo prema najvažnijima. Naravno da i "seniori" i diplomate imaju znanje i mogu doći do dokumenata, ali dobar špijun zna da su drugi koji se mogu pridobiti a takođe mogu dostaviti informacije puno manje osjetljivi. U poslovnom svijetu, isplati se stvoriti odnose na svim nivoima – od onih sa sekretaricom koja odlučuje o tome hoće li vas spojiti s nekim na telefon do onih s važnim ljudima koji će vam u određenom trenutku pružiti ruku. Mreže koje nabolje funkcionišu su one koje idu u svim smjerovima, piše J. C. Karleson. 

3. Manipulacija nije prljava riječ


Ulozi su veliki i rokovi su kratki u svijetu špijunaže, tako da CIA-ini agenti čine sve što je u njihovoj moći da poboljšaju šanse za uspjeh. Velika stvar je u to uklopiti i najmanje detalje čak i za najjednostavnije susrete s metom. Pritom treba dobro pripaziti da lokacija sastanka bude pristupačna, ali diskretna. Nepoželjnim osobama treba onemogućiti pristup, a mjesto mora imati više mogućnosti za izlaz u slučaju da nešto pođe krivim putem. Sve od svijetla do nadgledanja treba pomno izabrati kako bi ishod bio pozitivan, suptilno "manipulisati" cilj u smjeru "da". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније