Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

04. 08. 2017. 10:54 >> 10:25

SIGURNOST U SAOBRAĆAJU

Vežete li pojas na zadnjem sjedištu?

Korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sjedištima više se ne dovodi u pitanje, ali i dalje je veliki procenat putnika koji se ne vezuju kad sjede pozadi.

Zahvaljujući brojnim kampanjama, ali i prijetnji novčanim kaznama, kod građana je posljednjih godina podignuta svijest o potrebi korišćenja sigurnosnih pojaseva u vožnji. 

Međutim, mnoga istraživanja i ankete, kako u svijetu, tako i kod nas, pokazuju da se putnici u automobilu drugačije odnose prema ovom aspektu bezbjednosti kada se nađu na nekom od zadnjih sjedišta u vozilu. 

Tako je najnovije istraživanje koje je sproveo američki Institut za bezbjednost na putevima (IIHS) pokazalo da se 91% odraslih uvijek vezuje na prednjim sjedištima, dok samo 72% njih to radi kada se vozi pozadi. Većina njih se pravda da se najčešće ne vezuju kada se voze na kraćim relacijama ili kada koriste usluge servisa kao što je Uber. 

"Jedan od razloga zašto se putnici rjeđe vezuju kada se voze pozadi krije se u njihovoj precepciji da su na zadnjem sjedištu više zaštićeni u slučaju nesreće, nego kada sjede naprijed", kažu u IIHS-u. 

"To govori o nerazumijevanju razloga zašto je potrebno koristiti sigurnosni pojas bez obzira na poziciju na kojoj sjedite u vozilu", objašnjavaju u ovom institutu. 

Iako je prije uvođenja savremenih tehnologija i sistema bezbjednosti u automobile vožnja na zadnjem sjedištu bila donekle sigurnija, danas su te razlike gotovo izbrisane, kažu u IIHS-u.

Osim toga, nevezivanje na zadnjem sjedištu ugrožava i bezbjednost ostalih putnika u automobilu, čak iako su se oni vezali. 

U slučaju sudara, masa nevezanog putnika udružena sa inercijom dovodi do toga da se njegovo tijelo ponaša kao projektil koji velikom silom udara u prednja sjedišta (kao u primjeru sa fotografije). 

Da li na vašu odluku o tome da li ćete se vezati u toku vožnje utiče pozicija na kojoj sjedite u automobilu?

               

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније