Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Anadolija [ Objavila R.B. ]

21. 06. 2017. 23:43   >>  23:18

VISINA UPITNA

Počelo novo mjerenje Mont Everesta

Vlada u Nepalu počela je mjerenje najvišeg planinskog vrha na svijetu Mont Everesta, kako bi utvrdila da li su na njegovu visinu uticali snažan zemljotres iz 2015. godine i globalno zagrijavanje.

Kada je prvi put izmjerena 1856. godine, visina Everesta iznosila je 8.840 metara iznad nivoa mora. Stoljeće kasnije, 1955., nova mjerenja su pokazala da je visina ovog planinskog vrha 8.848 metara, oko čega su se 2010. godine nakon dugogodišnjih nesuglasica usaglasili Kina i Nepal. 

Nakon što je više naučnih istraživanja pokazalo da je možda došlo do promjena u visini Everesta, nepalska vlada je pokrenula misiju ponovnog mjerenja vrha. 

Ganeš Prasad Bata, direktor Nepalskog istraživačkog biroa, izjavio je za CNN da je njegova kancelarija planirala ovu misiju još 2010. godine, ali ona nikada nije realizovana. 

Sumnje međunarodne naučne zajednice da je zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihteru 2015. godine uticao na visinu čuvenog planinskog vrha podstakla je vlasti da napokon započnu projekat, koji bi nepalsku vladu trebalo da košta oko 1,5 miliona dolara. 

Grupa tehničara već je započela pripremne radove u nepalskom distriktu Udajapura koji se nalazi 1.500 metara iznad nivoa mora. 

Nepalski geodetski biro saopštio je da bi realizacija projekta trebalo da počne sredinom jula. 

Bata je izrazio nadu da bi do avgusta mogli okupiti grupu od 50 ljudi u koju će biti uključen i tim stručnjaka koji su radili na mjerenjima drugih planina širom svijeta. 

Rezultati mjerenja koji će ponuditi informacije o efektima klimatskih promjena na Everest biće poznati za dvije godine, najavile su nepalske vlasti. 

Planina, koja je dio lanca Himalaji u Aziji, locirana je na granici između zone Sagarmata u Nepalu, i autonomne regije Tibet u Kini. Iako mjerenja može izvršiti samostalno, nepalska vlada planira da pozove i kineske eksperte da učestvuju u projektu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније