Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

10. 02. 2013. 16:05 >> 16:03

Istanbul

Najveći aerodrom na svijetu

Otvaranje najvećeg aerodroma na svijetu planirano je za 2017. u Istanbulu – iako izgradnja još nije ni počela. To će biti treći aerodrom ovog grada, a postavlja se pitanje isplativosti projekta.

Berlinski aerodrom gradi se već šest godina – i još nije završen. Oko tog projekta u Njemačkoj sijevaju varnice, a dobra njemačka reputacija u oblasti tehnike i inženjeringa ne pomaže puno. Projektanti u Istanbulu namjeravaju da rade brzo – u svakom slučaju brže od onih u Berlinu.

Turska metropola trebalo bi da do 2017. dobije i treći aerodrom. Istanbul već ima aerodrom Ataturk na evropskoj strani grada, i Saibina Gokčen na azijskoj. Oba ta mjesta su popunjena do granice svojih kapaciteta, a vazdušni saobraćaj na raskrsnici između Evrope i Azije raste.

Kako saopštava savjet direktora državnih turskih aerodoma broj letova se u 2012. godini povećao za 4,6 odsto u odnosu na pretprošlu godinu. I gotovo polovina tih letova slijeću na istanbulske aerodrome.

Iz tog razloga sprema se još jedan aerodrom na sjeveru grada – i to bez lažne skromnosti: planirano je šest pisti na površini od 9.000 hektara. Godišnji broj putnika trebalo bi da bude 150 miliona, što bi ga učinilo najprometnijim aerodromom na svijetu. Za sada tu titulu nosi Hartsfild-Džekson aerodrom u Atlanti koji je 2011 imao 92 miliona putnika. U Evropi ubjedljivo vodi Hitrou u Londonu, iza njega su Šarl de Gol u Parizu i aerodrom u Frankfurtu na Majni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније