Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ Beta ]

10. 06. 2017. 20:45 >> 20:18

SLOMIO KOLJENO

Hamond slupao hrvatski super-automobil

Britanski televizijski voditelj Ričard Hamond povrijeđen je danas u Švajcarskoj, gdje je skupocjeni model jednog konstuktora iz Hrvatske slupao na snimanju TV-serije o automobilima "Grand tur" (The Grand Tour).

                                       

Hamond je helikopterom prevezen u bolnicu zbog loma koljena, a električni automobil "Rimac Concept One" se poslije slijetanja s puta i prevrtanja zapalio, ali je Hamond uspio da se sam izvuče iz olupine.

U saopštenju je navedeno da se nesreća dogodila pri usponu na Hemburg, na istoku Švajcarske.

Hamond (47), Džeremi Klarkson i Džejms Mej bili su voditelji nekadašnje serije "Top Gir" (Top Gear), emitovane na britanskoj TV BBC, a posle raskida ugovora zbog jednog Klarksonovog ispada, sličnu seriju, "Grand tur", prošle godine su počeli da pripremaju za američki "Amazon Video".

Klarkson je izjavio da je današnji Hamondov udes bio "najveći sudar koji je do sada vidio, a i najstrašniji", te da je "nevjerovatno što Ričard srećom uglavnom izgleda dobro".

Hamond je 2006. zadobio povredu mozga kada mu je uzletio i prevrnuo se automobil na raketni pogon tokom snimanja emisije "Top gir", dok je pokušavao da obori brzinski rekord Velike Britanije na tlu. Od te povrede se oporavljao nekoliko mjeseci poslije nesreće.

"Rimac Concept One" koji je Hamond danas slupao, sportski je dvosjed visokih performansi na električni pogon koji proizvodi firma "Rimac automobili" iz Svete Nedelje, kod Zagreba.

Sa ukupno 811 kilovata (1.088 konjskih snaga), i ubrzanjem od nule do 100 kilometara na sat za 2,8 sekundi, važi za "prvi svjetski električni super-automobil". Držao je svjetski rekord po ubrzanju za električne automobile od 2013. fo 2015, kada ga je nadmašio "Concept S", novi model firme konstruktora Mate Rimca, Hrvata porijeklom iz Livna.

Cijena automobila "Rimac Concept One" je 980.000 dolara (875.340 eura). Od januara 2013, do oktobra 2014. je napravljeno svega osam automobila tog modela i svi su prodati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније