Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavila: M.M.Lj. [ 24 SATA.HR ]

22. 05. 2017. 10:38   >>  10:11 1

ZABRINJAVAJUĆE PROGNOZE

Do kraja vijeka nivo mora će porasti dva metra

Ekstremne poplave duž obala mogle bi da postanu mnogo učestalije ako nivo mora nastavi da raste u narednih nekoliko decenija, pokazuje novo istraživanje.

 

Naučnici predviđaju da bi nivo mora do 2030. godine mogao da poraste za oko 10 centimetara. To će biti dovoljno da se učestalost poplava u mnogim djelovima svijeta udvostruči, dok će se u tropskim područjima uvećati za čak 25 puta.

Posljedice po zajednice i ekosisteme u tim područjima biće katastrofalne, saglasni su naučnici. Nivo mora sada se, na godišnjem nivou, podiže za oko tri milimetra. Iako se možda ne čini da je to mnogo, čovječanstvo već osjeća posljedice višeg nivoa vode i erodirajućih obala, piše The Verge.

Cjelokupna naseljena područja već godinama su izložena sve učestalijim poplavama, koje su posljedica globalnog zagrijavanja. To će se i dalje nastaviti i još povećati, a posljedice će biti sve gore i gore.

Površina mora raste, objašnjavaju naučnici, jer ugljen-dioksid i ostali gasovi prouzrokuju rast temperatura koje tope led. Nastala voda utiče u svjetske okeane. Sve dok se u atmosferu budu ispuštali štetni gasovi, dotle će rasti i visina mora.

Prema trenutnim procjenama, nivo površine mora će se do 2050. podići za između 10 i 20 centimetara, a do 2100. godine za između 30 i 210 centimetara - što zvuči zaista kataklizmično.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније