Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

10. 02. 2013. 11:34 >> 21:27

KINESKA NOVA GODINA

Azijci dočekali Godinu zmije

Više od milijardu Azijaca uz petarde i vatromet proslavilo je dolazak Lunarne nove godine, Godine zmije. Kineska Nova godina dočekana je i u hotelu Splendid u Budvi. Dočeku Kineske nove godine, u hotelu ,,Splendid", gdje je kineski umjetnički ansambl izvodio stare kineske igre i odlomke iz nekih kineskih opera, prisustvovao je i predsjednik Filip Vujanović.

 

U ponoć je nebo nad Pekingom zasijalo pošto su stanovnici, prkoseći ledenom vremenu, palili petarde i vatromet, u skladu sa tradicionalnim vjerovanjem da to rastjeruje zle duhove -a ista scena mogla se vidjeti širom Kine.

Međutim, ove godine je prodaja pirotehničkog materijala bila znatno manja nego proteklih godina zbog toga što je gust smog proteklih nedjelja izazvao strah da bi zagađenje u Pekingu tokom proslave Nove godine moglo dostići opasan nivo. Tako je u kineskoj prijestonici nekoliko dana prije Nove godine prodato 37 odsto manje kutija petardi nego prošle godine.

U samoj Kini Proljećni festival, ili kineska Nova godina, vrijeme je najvećih masovnih migracija u svijetu. Očekuje se da će između 26. januara i 7. marta biti zabilježeno 3,4 milijarde putovanja kako bi ljudi najveći praznik proveli sa porodicom. Brojevi povezani sa tim masovnim kretanjima ne mogu da se porede ni sa čim na Zapadu. U pokretu je 2,6 miliona autobusa sa 78 miliona sjedišta. Željeznice su obezbijedile 5.300 vozova, dok je na aerodromima u pogonu 10.000 aviona dnevno. Karte su planule već nekoliko minuta pošto su puštene u prodaju.

Proizvođač sportske opreme ,,Najk” lansirao je kolekciju “Godina Zmije”, inspirisanu kineskom kulturom. Odlikuju je jarke boje i prepoznatljivi dezen, imitacija zmijske kože. A u Pertu je spremna serija od tri zlatna ,,zmijska” novčića od po šest grama iz Kineske astrološke serije, koji simbolizuju prosperitet, dugovječnost i uspjeh.

Proslava kineske Nove godine i van Kine, postaje sve više neka vrsta globalnog praznika. U većim kineskim četvrtima, od Pariza do San Franciska, održavaju se parade. Ona u Vankuveru, na primjer, svake godine privuče bar 50.000 ljudi.

Kinezi smatraju da im određena hrana donosi sreću u Novoj godini.  Riba, na primjer, simbolizuje dobar početak i kraj godine, a slatki, raskuvani pirinač porodično jedinstvo. Mnogi hrle u cvjećare da nabave svježe cvijeće i biljke, u nadi da će zajedno sa tim u njihove domove da stignu prinove i blagostanje.

Godina zmije, neizbježno je praćena predviđanjima. U kineskoj tradiciji, zmija je simbol mudrosti, kulture, kreativnosti i samoposmatranja, pa francuski list ,,Figaro” piše da bi sve vrste ekstremnih pojava, uključujući i nasilje, trebalo da budu prošlost. Drugi analitičari, međutim, tvrde suprotno. Pozivajući se na istoriju, oni uočavaju da su se baš u godini Zmije, kao 1917. sa Oktobarskom revolucijom, 1929. sa krahom na Volstritu, 1941. sa Drugim svjetskim ratom, ili 2001. sa terorističkim napadima na SAD, dešavali turbulentni istorijski događaji.

 Analitičari američke banke J. P. Morgan, na osnovu analize dešavanja na Volstritu u poslednjih 140 godina, tvrde da Godina zmije nije povoljna za finansijsko poslovanje. Jer, istražujući američko tržište akcija, počev od 1871. do nedjelje, došli su do zaključka da su najgori finansijski rezultati ostvareni upravo u godinama pod znakom Zmije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније