Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ Beta ]

20. 04. 2017. 23:34 >> 23:08

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Sjeverni okean postao ćorsokak za otpad

Sjeverni ledeni okean je postao ćorsokak za plastični otpad koji pluta na sjeveru Atlantskog okeana, naveli su naučnici i upozorili na rizik koji to zagađenje prestavlja za jedan jedinstven ekosistem.

Studija objavljena juče u američkom časopisu Sajens Advanses ("Science Advances") potvrđuje da se predmeti od plastike nalaze u velikim količinama u vodama istočno od Grenlanda i sjeverno od Skandinavije, iako su te oblasti slabo naseljene pa bi bilo normalno da tu ima manje otpada.

Ti nalazi ukazuju na to koliko je važno dobro upravljati sakupljanjem plastičnog otpada na izvoru jer kad jednom stigne u okean njegova destinacija može biti nepredvidljiva, navode naučnici.

Poluzatvorena mora kao što je Sredozemlje, čija je obala gusto naseljena, jako su zagađena plastikom. Međutim velika akumulacija plastike nije bila očekivana u slabije naseljenim polarnim krajevima.

Članovi ekspedicije "Tara Oceans", koja je vođena 2013. i u kojoj su bili istražitelji kao što je Andres Kozar sa Univerziteta Kadis, u Španiji su pomoću mreža sakupljali plastični otpad. Najveći dio Sjevernog ledenog okeana bio je malo zagađen komadima plastike navodi se u studiji.

Međutim tog otpada je bilo puno u vodama kod Grenlanda i u Barencovom moru na sjeveru Norveške i kod zapadne Rusije.

Prema istražiteljima stotine tona otpada i komada plastike plovilo je na površini, ne računajući šta je moguće da se nalazi na dnu mora.

Prikupljeni primjerci otpada ukazuju na to da otpad dolazi izdaleka, kao na primjer sa obala sjeverne Evrope, Velike Britanije ili sa istoka SAD. Dio otpada bi takođe mogao da dolazi sa brodova koji saobraćaju u lokalnim vodama, navode istražitelji.

Oni su pratili kretanje plastičnog otpada na sjeveru Atlantskog okeana sa 17.000 plovaka sa satelitskim odašiljačem. Posmatranjem je potvrđeno da zagađenje ka polarnim oblastima prati struju zvanu termohalinska cirkulacija.

Prema studiji plastični otpad koji pluta po Sjevernom ledenom okeanu trenutno predstavlja manje od tri odsto ukupnog svjetskog otpada, ali bi mogao da se poveća sa tom morskom strujom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније