Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Anadolija [ Objavila R.B. ]

13. 04. 2017. 23:49 >> 23:21

TRAJE DO 30.APRILA

U Istanbulu počeo Festival lala

U Istanbulu je u toku 12. festival lala (tulipana), cvijeća koje obilježava jedan istorijski period, kulturu Istoka, mitologiju, a posebno mjesto zauzima i u književnosti.

Ove godine festival se održava pod motom "Vrijeme je za lale". Svake godine, gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim.

Lale se u gradu na Bosforu mogu primijetiti u parkovima, na trgovima, u vrtovima, ali i saksijama na prozorima.

Upravo ovo raznobojno cvijeće jedan je od simbola Istanbula gdje se već nekoliko godina organizuje festival posvećen tulipanima.

Tokom festivala, koji će ove godine trajati do 30. aprila, organizovani su mnogobrojni kulturni, ali i sportski događaji, a i ove godine će biti izabrane najljepše lale Istanbula.

Posjetioci će 22. aprila na Trgu sultan Ahmet imati priliku da vide ”najveći ćilim od lala na svijetu” satkan od 564.000 tulipana koji će se prostirati na površini od 1.731 kvadratnog metra.

Širom Istanbula je zasađeno oko deset miliona lala gotovo 200 vrsta.

Tokom festivala biće održavani koncerti, izložbe fotografija i crteža, kaligrafski radovi kao i radovi iz ebru umjetnosti (crtanje na vodi).

Biće organizovano i takmičenje snimljenih fotografija tulipana širom Istanbula na kojem će biti izabrane najljepše, a autori će biti nagrađeni.

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj istoriji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se "Period lala" (Lale Devri). Veže se za vrijeme kada su osmanski sultani i veliki veziri bili pod uticajem Francuske i Evrope, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipanima, bila izraženija nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније