Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Blic ]

09. 02. 2013. 21:04   >>  21:02

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

VIDEO: Otkrivene misteriozne piramide u Sudanu

Arheolozi su otkrili 35 podzemnih grobnica u sudanskoj pustinji, koje predstavljaju vezu između drevnog Nubijskog carstva i starog Egipta. Piramide, koje datiraju od prije oko 2.000 godina, manje su od većine egipatskih, pri čemu je najveća širine 6,6 metara, a najmanja, najvjerovatnije određena za dječiji grob, širine je samo 75 centimetara.

Arheološko nalazište u Sedeingi, na sjeveru Sudana, predstavlja dio drevnog kraljevstva Kuša (Nubijsko carstvo), koje se graničilo sa Egiptom, a kasnije sa Rimskim carstvom.

Ono što je iznenadilo tim arheologa jeste kako su gusto piramide bile koncentrisane. Na prostoru od 500 kvadratnih metara (što je otprilike jednako košarkaškom terenu), pronađeno je čak 13 piramida.
Piramide su u lošem stanju, zato što se nalaze na mjestu gde su prolazili karavani sa kamilama, kao i zbog starosti, tako da nijedna nije ostala čitava. Na ugaonim kamenovima bile su naslikane ptice, lotosov cvijet ili sunčev točak.

Naučnici smatraju da je izgradnja piramida u Sedeingi trajala vjekovima i da je trpjela jak uticaj egipatske zagrobne arhitekture.

„Međusobna blizina piramida je veličanstvena. Zato što piramide traju stotinama godina, oni su gradili sve više, i nakon nekoliko vjekova počeli su da ispunjavaju svaki slobodan prostor u nekropolama“, izjavio je istraživač-saradnik američkog Prirodnjačkog muzeja u Njujorku, Vinsent Fransinji.

Neke piramide su građene tako što se u kvadratu nalazi krug koji je gredama bio povezan sa tjemenima kvadrata. Interesanto je da samo jedna piramida van Sedeinge podignuta po ovom modelu.
Fransinji vjeruje da je, kada je izgradnja piramida ušla u modu u Sedeingi, počela da se kombinuje sa lokalnom tradicijom gradnje kružnih humki.

Među predmetima pronađenim u Sedeingi jesu i skulpture egipatskog božanstva Bijesa, koji je zaštitnik djece i trudnica. Jedan od najinteresantnijih pronalazaka jeste kameni poslužavnik sa likovima boga Anubisa, sa glavom šakala, i boginje za koju se vjeruje da je riječ o Izidi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније