Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

02. 03. 2017. 15:27 >> 15:01

INDIJA

Bez Koka Kole i Pepsija na rafovima

Trgovci u indijskoj državi Tamil Nadu su u znak protesta sa polica povukli strana gazirana pića, uključujući američke brendove Koka-Kolu i Pepsi, tvrdeći da se za njihovu proizvodnju koristi previše vode.

 

Odluku o povlačenju gaziranih pića iz prodaje, koja je počela da se primjenjuje u srijedu, podržalo je više od milion i po vlasnika prodavnica u Tamil Naduu, koji često pogađaju suše. Oni su obećali da će koka-kolu i Pepsi zamijeniti domaćim sokovima.

Udruženje trgovaca u toj državi saopštilo je da proizvodjači bezalkoholnih pića crpe previše vode, ali da su američke kompanije na njihovoj meti jer je američka organizacija za zaštitu životinja PETA izdejstvovala zabranu indijske verzije borbe s bikovima, popularne lokalne tradicije.

U Tamil Naduu je u januaru protestovalo više desetina hiljada ljudi koji su tražili da se povuče zabrana borbe s bikovima. Vlada je donijela novi zakon kojim je ta tradicija izuzeta iz zakona o zaštiti životinja.

Hiljade mladih su tokom protesta svoj bijes prema udruženju PETA preusmjerili prema drugim američkim kompanijama i obećali da neće više kupovati sokove koje one proizvode.

U međuvremenu, indijski sud je danas ukinuo ograničenje snabdijevanja vodom za fabrike Koka-Kole i Pepsija u državi Tamil Nadu.

Sud je u novembru zabranio dvijema kompanijama da koriste lokalne izvore vode pošto su se poljoprivrednici žalili na nestašice vode.

Indijsko udruženje proizvodjača pića izrazilo je žaljenje zbog bojkota američkih brendova i naveo da Koka-Kola i Pepsiko Indija zajedno obezbjeđuju direktne poslove za 2.000 porodica u Tamil Naduu i posredno zaposlenje za više od 5.000 porodica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније