Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2017. 21:31   >>  21:06

NEVIDLJIVA GOLIM OKOM

Nevjerovatna minijaturna kaligrafija

Jedan od rijetkih umjetnika koji se bave minijaturnim rukotvorinama Necati Korkmaz iz Konje, ovaj put je 25 svojih djela iz kaligrafije uvrstio u katalog veličine centimetra kvadratnog.

Kaligraf Korkmaz kazao je da je morao raditi na minijaturnim djelima čije je detalje nemoguće vidjeti golim okom.

Umjesto četke prilikom izrade minijaturnih djela koristio je dlaku lisičjeg brka, a podloga je bila polovica zrna sočiva.

”Napravili smo katalog veličine jednog centimetra kvadratnog. Radimo minijaturna djela i ne mogu se vidjeti okom. Potrebno je koristiti mikroskop ili lupu”, pojasnio je Korkmaz.

Prema njegovim riječima, ovaj nivo iziskuje veliko strpljenje, kontrolu daha, te koordinaciju oka i ruke.

”Sav materijal trebate sami da proizvedete, od boje, četke, do papira. Ne možete naručiti iz Evrope ili nekog drugog mjesta. Sakupljate iz prirode. Četkom proizvedenom industrijskim putem ne možete raditi ono što ja radim. Trebate pronaći trn, dlaku i slične stvari”, izjavio je Korkmaz.

Dodao je kako se čovjek osjeća posebnim kada nešto proizvede i da ljudi djela gledaju sa iznenađenjem i nevjericom.

Samim tim što su vrlo minijaturna, njegova djela su vrlo osjetljiva.

”Ovdje nema prostora za grešku. Jednom sam radio na obradi igle gdje sam izrađivao džamiju. Mikroskopom sam vidio vrh dlake koja mi je pala s glave. Uništila je munaru džamije. Dlaka je uništila tri mjeseca rada”, prisjetio se Korkmaz.

Dodao je da nema kursa na kojem se uči ono što on radi i da to pokušava da objasni mladima koji pokazuju interesovanje za njegovo djelo.

”Nastojim da pomognem mladima koji žele da nauče. Ali me zabrinjava to što mladi danas nijesu toliko strpljivi. Žele brzo sve da urade. Tome nema mjesta u mom poslu. Potrebni su strpljenje i ljubav. Izgleda da ova umjetnost nije za ovog vremena”, zaključio je.

On je ranije pomoću mikroskopa na 33 sjemenke smokve uspio ispisati 99 Alahovih imena i sastaviti unikatan tespih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније