Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ Beta ]

19. 01. 2017. 23:55 >> 23:31

ALJASKA

Hladnoća od -59°C izazov i za najiskusnije

Temperature na Aljasci dostigle su minus 59 stepeni Celzijusa, što pričinjava probleme i najiskusnijim stanovnicima ove severne američke države.

"Zubi su mi se smrzli. Hoću da idem odavde", rekla je za AP vlasnica prodavnice Sintija Erikson.

Iako na Aljasci živi više od 50 godina i potpuno je spremna za zimu, i njoj kao i drugim stanovnicima Tanane, najhladnijeg mjesta u državi, tako niske temperature otežavaju život.

Avioni ne lete, automobili ne mogu da se pokrenu, ljudi su umotani u brojne slojeve odjeće i tako se teturaju po ledu. Propan u šporetima na gas postaje poput želatina, pa je kuvanje moguće samo na drva.

Voda u cijevima uvijek je na korak od smrzavanja, a kako bi poboljšali izolaciju stanovnici Aljaske sve zatrpavaju sneijgom, kojeg je ove godine, srećom, dosta.

Eriksonova se nada otopljenju i sanja o blagoj temperaturi od -20, ali prema prognozama hladan talas iz Sibira trajaće još neko vrijeme.

Škole na Aljasci rade normalno po toj temperaturi, mada djeca ne idu napolje na odmor ukoliko je manje od -20.

Najniža temperatura otkad se obavljaju meteorološka mjerenja izmjerena je na Aljasci, minus 91 stepen, dok je najhladnije nastanjeno mjesto na svijetu rusko selo Omjakon, gdje je januarski prosjek minus 50 stepeni.

Stanovnicima Tanane, Omjakona i drugih "hladnih" mjesta najvjerovatnije čudno izgleda juče objavljen rezultat istraživanja prema kome je planeta Zemlja bila rekordno topla 2016. 

Američka svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštile su da je 2016. treća godina za redom s toplotnim rekordom, te da je najtoplije bilo na većem dijelu Arktika gdje je prosječna temperatura prošle godine bila za 0,12 stepena Celzijusa viša nego 2015. 

Oni za to najviše krive globalno zagrijavanje izazvano djelovanjem ljudi, čemu je doprinio i prirodni fenomen El Ninjo.

Arktik je bio "jako topao, najviše u odnosu na sve drugo", rekao je Gavin Šmit, direktor Nasinog Instituta Godard za svemirske studije iz Njujorka, gdje svemirska agencija prati globalne temperature.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније