Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

punkufer.hr [ Objavio: O.Z. ]

15. 01. 2017. 12:43   >>  12:34 1

MISTERIOZNO MJESTO

Selo bogataša: Život u zlatnom kavezu

Neobičnije selo na cijelom svijetu zasigurno ne postoji. Život u njemu je bukvalno život u zlatnom kavezu. Selo potpuno opravdano nosi naziv "Selo bogataša", stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen.

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Zašto se ne napušta? Jednostavno, ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu bukvalno život u zlatnom kavezu…

Kinesko selo Huaxi, smješteno u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv "Selo bogataša". Neboder od 72 sprata, helikopteri na nebu, tematski park i luksuznih vila na bacanje, neobičnije selo na cijelom svijetu zasigurno ne postoji.

Svaki od dvije hiljade stanovnika, koliko ih ovdje zvanično živi, ima više od 143 hiljade dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

Ali, postoji i kvaka. Ako napuste selo i odluče da se presele negdje drugdje, gube sve što imaju na bankovnom računu i, naravno, vilu pa zbog tog pravila gotovo niko ne smije napustiti zlatno selo jer će ostati bez svega i završiti na ulici. Takođe, većina stanovnika radi sedam dana u nedjelji, pa se postavlja pitanje, gdje uopšte mogu da potroše sav taj novac? Očigledno, samo u Huaxiju.

Prije 30-ak godina, ovo selo je bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od oko 600 stanovnika. No, tada je visoki zvaničnik Komunističke partije Kine, Wu Renbao iznio plan koji je trebao da donese prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Mediji su se za Huaxi zainteresovali 2004, kada je objavljeno da godišnje stanovnik sela u prosjeku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog koji se može zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantni neboder od 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina nebodera je 328 metara, čime je, poređenja radi, za 4 metra viši od Ajfelovog tornja.

Jasno, selo ima i prevozno preduzeće. Ali ono, kako bi očekivali, ne saobraća kopnom, već nebom. Naime, za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su kineski zid i zabranjeni grad.

Ali, pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je pod velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ovdje ne mogu stupiti nogom prije odobrenja lokalnih vlasti.

Takođe, klubovi i barovi ne postoje, pa se na kraju postavlja pitanje, kakav je doista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.

Kako selo izgleda, pogledajte u kratkom videu:

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније