Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavila: D.Ž.

11. 09. 2016. 10:25 >> 10:05

STANOVNICI PRIJAVILI

Meteor eksplodirao iznad Kipra?

Zvaničnici Kipra su zatrpani prijavama stanovnika da se noćno nebo najednom osvijetlilo i da se zatim čula gromoglasna eksplozija.

Policiji su se javili ljudi koji tvrde da su vidjeli čudan blještav predmet nad planinskim vijencem Troodos u noći između četvrtka i petka.

Stanovnici tog područja kažu da su na nebu vidjeli zeleno-bijelo svjetlo, a zatim čuli jaku, udaljenu eksploziju koja je, međutim, potresla tlo.

Jordanis Dimitrijadis, portparol Geološke službe Kipra, rekao je da nije nađen dokaz da je predmet iz svemira te noći pao na Zemlju.

Ako su izvještaji o meteoru nad Troodosom tačni, Dimitrijadis kaže da je vjerovatno da je to bio neveliki kamen i da je eksplodirao visoko na nebu, a komadi su se rasuli.

Ipak, policajci su poslati u potragu za ostacima pretpostavljenog meteora.

Podaci američke agencije NASA pokazuju da je čak 13.500 svemirskih stijena, uključujući asteroide i komete svih oblika i veličina, prebrojano na udaljenosti do 50 miliona kilometara od Zemljine orbite. Tridesetak takvih predmeta godišnje uspije da stigne do Zemlje, ali izgore u njenoj atmosferi.

Mnogi od meteora koji padnu na Zemlju su neprimijećeni uglavnom zbog toga što padnu u okean, ili u neki nenaseljen kraj.

Ove godine je ipak primijećeno kako je jedan meteor pao u Atlantik.

NASA je objavila da je to bio kamen iz svemira prečnika od pet do sedam metara. On je u februaru pljusnuo u okean u blizini obale Brazila.

"Meteori te veličine nijesu preveliki problem", rekao je astronom-bloger Fil Plejt. "Da se ​​to desilo u naselju, meteor bi porazbijao nekoliko prozora i vjerovatno prestravio mnogo ljudi, ali ne mislim da bi izazvao štetu veću od te", rekao je on.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније