Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

22. 05. 2013. 23:51 >> 23:50

RIZIK OD KANCERA

Sve bi više žena da odstrani dojku

Udvostručio se broj žena koje se iz preventivnih razloga odlučuju na odstranjivanje grudi u posljednjih 15 godina u SAD i nekim drugim razvijenim zemljama. Stručnjaci imaju razumijevanja za strah, ali smaraju da je riječ o ozbiljnoj operaciji. Istovremeno savjetuju da postoje i druge metode prevencije.

 

Naime, poznata američka glumica Andzelina Džoli iznenadila je svijet izjavom da se iz preventivnih razloga podvrgnula dvostrukoj mastektomiji, nakon što je otkrila da ima 87 odsto šansi da dobije karcinom dojke.

Mediji su prenijeli da je Džoli otkrila da nosi mutaciju gena BRCA1 koji povećava rizik od pojave raka dojke i jajnika. Upravo je ta vijest ponovo skrenula pažnju na kontroverzni zahvat, kao i podatak da je u posljednjih nekoliko godina broj žena koje se odlučuju za ovaj zahvat porastao za 50 odsto.

Mnogi ljekari nijesu baš sigurni da je preventivna mastektomija mudra odluka, jer ta ozbiljna operacija ne donosi stopostotnu garanciju, a žene koje nose gen BRCA1 imaju i druge načine prevencije, kao što su redovne kontrole, uzimanja novih lekova koji smanjuju rizik od pojave bolesti i do 50 odsto.

Međutim, one žene koje se poput Džoli odluče na operaciju, kažu da jednostavno nijesu željele da žive u strahu od raka, posebno ako su od njega preminule njihove majke ili sestre.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније