Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

17. 05. 2013. 13:21 >> 13:22

Proizvodi koji će promijeniti svijet

Pogledajte listu proizvoda koji će promijeniti svijet kakav znamo.




3D štampanje


Trodimenzionalno štampanje oblika, odnosno djelova napona nije toliko nova tehnologija, ali njena masovna upotreba tek je uzela maha i proriče joj se da će doživeti eksploziju vrlo brzo, tj. da će se tržište udvostručiti do 2019. godine. Očekuje se da će se polovina djelova aviona izrađivati u budućnosti upravo štampanje - direktno s radnih površina kompjutera.

Električne cigarete

Cigarete koje su manje otrovne od duvanskih i pokretane su na bateriju dozvoljavaju pušenje i na mestima gdje je ono zabranjeno. Popularne su i u Evropi i u SAD-u gdje se očekuje da će rasti 50 odsto godišnje, kao i da će ući u maloprodaju.

Genomika i personalizovana medicina

Prepravljanjem gena do zdravlja i sprječavanja bolesti - medicinska je sadašnjost sa velikim potencijalom. Tržište genomike - prenatalni testovi, rani testovi na rakove i personalizovana dijagnostika - već je eksplodiralo i očekuje se da će novac koji se u SAD-u vrti na njemu porasti na 2,1 milijardi dolara 2015. godine u odnosu na 700 miliona koliko su imali 2005. godine.

Elektronsko plaćanje

U Japanu je 55 posto plaćanja moguće putem mobilnog i tableta, a ta vrsta plaćanja se širi takvom brzinom da bi do 2016. godine vrijednost transakcija u svijetu mogla da dosegne bilion dolara! To nije čudno budući da na svetu postoji šest milijardi aktivnih priključaka na mobilnu mrežu.

Tehnologije za istraživanje izvora goriva

Nove tehnologije povećavaju dostupne svjetske zalihe fosilnih goriva. To su hidraulično vađenje plina (fracking) - ubrizgavanje vode, pijeska i hemikalija u tlo, zatim horizontalno bušenje i podvodno istraživanje fosilnih goriva. Iako je potencijalno opasan za okolinu, fraking je doveo do energetskog oporavka SAD-a.

Prelazak sa nafte na plin

Broj vozila na plinski pogon je u stalnom porastu, pogotovo kada su u pitanju taksiji. Do 2020. godine očekuje se da će sadašnji udio automobila sa ugrađenim motorima pokretanim na plin s 0,9 odsto porasti na 1,1 odsto.

Striming zabave

Zaobilaženje tradicionalnih mreža i distributera kod isporuke zabavnih sadržaja takođe je u porastu. Netfliks, Hulu, Amazon i Gugl već snimaju svoje filmove i serije, a dosad su tuđu produkciju uspješno prenosili preko interneta. Od 2010. godine pretplate na televizije pale su za 1,2 posto, a u istom periodu je pretplata na Netfliks porasla 70 posto!

,,Software-as-a-Service “(SaaS)

,,Software-as-a-Service” je dostava softvera na internetu, koji se dosad morao kupiti putem skidanja s interneta ili u radnjama. Primjeri SaaS-a su Gugleaplikacije, Microsoft 365 i Amazon veb usluge. Prošle godine je to tržište poraslo za 26 odsto na 18 milijardi dolara.

Softverski definisano umrežavanje

Sigurnije i efikasnije povezivanje manjih centara podataka sa klaud operacijama u stalnom je porastu. Očekuje se da će softverski definisano umrežavanje, koje omogućuje korisniku spajanje sa virtualnom platformom, odakle on može da upravlja i virtualnom i fizičkom infrastrukturom, sa sadašnjih 360 miliona dolara prihoda porasti na 3,7 milijardi u 2016. godini.

Solarni paneli

Solarni paneli sve su jeftiniji i cijena im pada iz dana u dan pa u nekim područjima svijeta postaju isplativi brže nego što je iko očekivao. Prema prognozama Međunarodne energetske agencije, do 2035. godine investiraće se 1,3 biliona dolara u nove solarne kapacitete što će zauzimati čak 13 posto globalnih ulaganja

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније