Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

06. 02. 2013. 22:31 >> 22:30
1

RODITELJSTVO I DONACIJE

Donatori sperme imaju prava na dijete

Donatori sperme možda će dobiti pravo da aktivno učestvuju u podizanju njihove biološke djece u Velikoj Britaniji. U jednom sudskom sporu te vrste presuda je donesena u korist donatora.

Ova presuda je razriješenje vrlo kompleksne parnice o roditeljskim pravima koja je vođena između tri gej i lezbijska para.

Naime, dvojica gej muškaraca u civilnom braku donirala su spermu dvijema lezbijkama s kojima su bili u bliskim kontaktima. Međutim, nakon rođenja djece, njihovi odnosi su se poremetili i majke su namjeravale da biološkim očevima zabrane kontakt s djecom.

Njihov slučaj našao se pred britanskim Visokim sudom i presuda je donijeta u korist donatora sperme.

Takva odluka sudije ostavlja mogućnost bez presedana – da i oni donatori koji uopšte nijesu poznavali majku, požele i uspostave kontakt sa djetetom.

 

Do sada je prema tamošnjem zakonu svaki kontakt između donatora i primaoca bio onemogućen.

Kevin Skiner, advokat jednog od lezbijskih parova, rekao je: “Iako je sudija jasno presudio da se porodica mora zaštititi, mogućnost da donator od suda zatraži kontakt sa biološkim djetetom može mnogim roditeljima predstavljati noćnu moru”.

“Ono što je veoma važno za sve ljude koji planiraju da tako dođu do potomstva, je da se dobro obezbijede prije nego što uđu u sam proces”.

Prema važećim zakonima u Velikoj Britaniji donatori sperme mogu da imaju prava i dužnosti vezane za biološko dijete, uključujući i finansijsku podršku.

Sudija koji je donio odluku u posljednjem slučaju je rekao: “Opšte je prihvaćeno da djeca imaju samo dva roditelja. Međutim, ljudske emocije su veoma moćne. Roditelji koji su koristili spermu donatora možda će poželjeti da sačuvaju samo svoju nuklearnu porodicu. Ali tako nešto može biti sebično i kasnije uticati na dobrobit djeteta”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније