Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

15. 05. 2013. 15:46 >> 15:46

STARA 2000 GODINA

Kina: Oaza koja odolijeva pustinji

Malo je nedostajalo da pijesak "proguta" drevnu oazu usred kineske pustinje, ali je vlada to spriječila u posljednji čas.

 

Smještena oko 6 kilometara južno od grada Dunhuanga, u sjeverozapadnoj Kini, oaza Jezero Mladog Mjeseca (Yueyuawuan na kineskom jeziku), je izvor slatke vode i turistička atrakcija. 

Oaza, za koju se vjeruje da je stara 2.000 godina, počela je da se smanjuje zbog sve veće isušenosti regije. A onda je vlada odlučila da je "dopuni".

Jezero je 1960. bilo prosječne dubine oko 5 metara, a početkom devedesetih se smanjilo na manje od metra, jer je izvor podzemnih voda dramatično presušio. Lokalne vlasti su 2006.  odlučile da se umiješaju i spasu oazu tako što će dopuniti jezero vodom. Od tada je njegova dubina porasla.

Jezero je dugo 218 metara i široko 54. Uz njega je tradicionalna pagoda i uličica sa tezgama za suvenire. Mesto je popularno među turistima koji tu svraćaju na svojim ekskurzijama kroz pustinju, jašući na kamilama.

Vjeruje se da je jezero opstalo ovoliko dugo zbog niske nadmorske visine, ali i položaja koji sprječava višak pijeska iz obližnjih dina da dospije do njega. Okružen visokim planinama, grad Dunhuang ima surovu klimu: veoma topla ljeta i oštre zime. Kiša pada u malim količinama i brzo ispari.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније