Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

06. 05. 2013. 12:30   >>  20:15

GODIŠNJICA

Mika Alas na naslovnici Gugla

Najpoznatiji svjetski internet pretraživač Google posvetio je danas svoju naslovnu stranicu univerzitetskom profesoru i čuvenom matematičaru, piscu i jednom od najvećih beogradskih boema između dva svjetska rata Mihajlu Petroviću. Popularni Mika Alas, kako su ga zvali, rođen je na današnji dan prije 145 godina.

 Petrović je završio Veliku školu, beogradski Licej kao izraziti talenat za matematiku, a potom 1889. godine je otišao na studije u Francusku. Doktorirao je godinu dana prije roka sa disertacijom "O nulama i beskonačnostima integrala algebarskih diferencijalnih jednačina" kojom je izazvao veliku pažnju naučne javnosti.

Nakon što se vratio u Beograd 1894. godine postavljen je za redovnog profesora Velike škole koja je 1905. prerasla u Univerzitet.

Nadimak Mika Alas dobio je zbog ljubavi prema ribarstvu kojim se bavio posvećeno i znalački. Matematičar i ribar, Mika Alas se podjednako družio sa ribarima i intelektualcima i bio je jedna od najpopularnijih ličnosti starog Beograda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније