Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

02. 05. 2013. 16:42   >>  03. 05. 2013. 08:15

NAŠLI DOKAZE

Američki kolonisti bili kanibali

Nedavno otkrivene kosti ženske osobe u Džejmstaunu pokazuju su da su prvi stalni doseljenici iz Engleske u Sjedinjenim Američkim Državama pribjegli kanibalizmu usred jake zime 1609. godine, objavio je BBC.

Stariji dokumenti upućivali su da su kolonisti u Džejmstaunu u očaju jeli i ljudsko meso, a kosti 14-godišnje djevojke sada su i prvi naučni dokaz za tu tvrdnju.

Naučnici navode kako su na lobanji i kosti noge mlade djevojke otkrili tragove koji pokazuju da je meso rezano za hranu. Kosti su pronađene u Džejms Fortu, dijelu kolonije Džejmstaun.

Vjeruje se da je zajednica pojela djevojku usred zime 1609.-1610.

"Na lobanji postoje brojni tragovi koji pokazuju da su ljudi htjeli da otvore glavu da izvuku mozak. Trgovi pokazuju i da su odstranili jezik i tkivo s lica", kazao je Dag Ovsli, antropolog sa Smitsonijana.

Ovsli ističe da rezovi pokazuju i znakove oklijevanja, odnosno da onaj ko je rezao meso nije bio vješt mesar, a moguće je i da se radi o ženi, jer su većinu stanovništva tada činile žene.

"Ne zna se uzrok smrti djevojke, ali ubrzo nakon smrti neko je krenuo da reže meso s tijela", dodaje antropolog.

Stanovnici kolonije bili su pod opsadom Indijanaca, pa nijesu imali dovoljno hrane da prežive zimu. Prvo su pojeli konje, a potom pse, mačke, miševe, pacove i zmije. Neki su čak i jeli kožu s cipela, ali vrijeme je prolazilo, a život je bio sve teži. Nije poznato koliko su u to vrijeme pojeli susjeda i prijatelja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније