Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

11. 04. 2013. 21:12 >> 21:12

VELIKO OTKRIĆE

Sa Saturnovih prstena pada kiša!

Uzbudljive vijesti dolaze is svemira: Astronomi su otkrili da nabijene čestice vode padaju sa Saturnovih prstenova po velikim površinama planete i da te padavine imaju velik uticaj na njegovu atmosferu.

Do sad se mislilo da su kapljice vode padale samo u dva do tri kružna ciklusa, nego nakon što su analizirani podaci prikupljeni u Kek opservatoriju na Havajima, astronomi su otkrili kako je kiša globalna pojava na Saturnu, prenosi „Popsci“.

„Saturn je prva planeta koji pokazuje interakciju između atmosfere i prstenova, kaže Džejms O’Donog, glavni čovjek studija. „Glavni efekat kiše iz prstenova je taj da ona gasi ionosferu, smanjujući gustoću elektrona."

Ovo nije prvi put da druga najveća planeta pokazuje neobične vremenske uslove: tako su naučnici uočili da jedan od njegovih satelita, Encelad, slao ogromne mlazove vode na Saturn.

(INDEX.HR)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније