Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

10. 04. 2013. 08:49 >> 08:49

ATMOSFERA

Nebeske rijeke opasne kao uragani

Atmosferske rijeke su velike neprekinute struje vlažnog vazduha koje vijugaju hiljadama kilometara kroz nebo. Otkrivene su tek nedavno, a u smislu padavina koje isporučuju, opasne su koliko i uragani.

Prve znakove postojanja ovih nebeskih rijeka otkrili su Jong Žu i Redžinald Njel iz Instituta za tehnologiju Masačusets koji su 1998. u klimatskom modelu uočili da se gotovo sva para, koja putuje između tropskih krajeva i srednjih širina skuplja u uske, guste tokove. Ovo je bilo u suprotnosti sa dotadašnjim viđenjem o distribuciji vode u formi oblaka iz prskalica. 

Ovaj model kasnije su potvrdili i satelitski snimci. 

Naučnici još ne znaju šta podstiče nastajanje ovih vodenih tokova u atmosferi. Za klimatologe oni su jednostavno nepredvidiva pojava. 

Ukoliko u program ubacite nekoliko ključnih podataka o atmosferi, kao što su očuvanje materije i momenta, distribucija sunčevog zračenja, Zemljina rotacija i toplotna svojstva vode, nebeske rijeke će se pojaviti. 

Na sjevernoj polulopti one se obično javljaju kao ciklonska polja – sistemi niskog pritiska koji se rotiraju suprotno od skazaljki na satu, koji donose topao i vlažan vazduh sa juga i jugozapada na obale. Ako su vjetrovi na visini od oko kilometra posebno jaki, velike količine vazduha punog vode mogu da pređu velike udaljenosti za kratko vrijeme. Ako ta struja udari u priobalne planine, para se kondenzuje i nastaju obilne padavine. 

U svakom trenutku na satelitskim snimcima nad Zemljom može se vidjeti pet, šest takvih rijeka. Mnoge od njih se potroše nad okeanima, a prosječno u sebi nose vlage kao 15 Misisipija ili jedan Amazon, međutim, najveći problemi nastaju kada ih atmosferske prilike zaustave na jednom mjestu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније