Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

20. 01. 2015. 10:21   >>  10:16

ŠKODI BATERIJI

Ne punite telefon cijele noći

Za mnoge od nas cjelonoćno punjenje telefona je sasvim uobičajena stvar. Međutim, da li je ovo najpametnija opcija? Da li pravimo nenadoknadivu štetu telefonu kada ga punimo znatno duže nego što je to potrebno?

 

Svaki pametni telefon na tržištu opremljen je punjivom litijum jonskom baterijom. Ukoliko se ove baterije potpuno "iscijede", ili se prepune, one mogu postati opasne, a baš iz tog razloga moderni punjači dizajnirani su tako da spriječe obje ove stvari i prekinu dotok struje kada baterija dostigne 100 odsto.

Vaš telefon će usljed toga tokom cijele noći biti dopunjavan malo po malo – baterija će izgubiti par posto pa će onda ponovo biti napunjena do vrha.

Ovo je jedan od razloga usljed kojeg je važno da koristite originalni punjač koji je došao uz vaš telefon jer bi u suprotnom mogli da oštetite uređaj.

MicroUSB je standardizovao sistem punjenja, ali i dalje postoji mala šansa da se nešto zapali. Ukoliko koristite originalni punjač i kabl, većina stvari vezanih za punjenje biće riješeno bez potrebe za vašim reagovanjem.

Pored trošenja struje, držanje telefona na 100 odsto duže nego što je to potrebno degradira bateriju brže nego inače. Razlika nije velika, ali postoji razliga: litijum jonske baterije ne bi trebalo puniti do kraja kada je to moguće.

Plitka pražnjenja, kada se baterija troši kratak vremenski rok i onda se puni kratak vremenski rok je znatno bolja opcija od cjelonoćnog punjenja.

Ono što je dobra vijest za većinu vlasnika jeste to da će u veoma bliskoj budućnosti novi punjači biti u stanju da napune bateriju telefona za svega par minuta.

I dok skidanje vašeg telefona sa punjača kada se on napuni može napraviti malu razliku u dugovječnosti baterije i vašeg računa za struju, lijepo je znati da je u pitanju problem koji će uskoro biti riješen. A do tada razmislite o promjeni vašeg režima punjenja telefona.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније