Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Anadolija ]

11. 12. 2014. 13:11 >> 13:08

AUTORSKA PRAVA

Google gasi servis na španskom

Google News saopštio je da će zatvoriti servis na španskom jeziku, u skladu sa novim španskim Zakonom o autorskim pravima prema kojem Google treba da plati medijima za korišćenje njihovih sadržaja.

 

"U skladu sa novim zakonom u Španiji, nakratko ćemo morati da zatvorimo servis Google News", izjavio je šef Google Newsa Ričard Gingras.

U oktobru je u Španiji usvojen Zakon o autorskim pravima koji treba da zaštiti industriju printanih medija. Zakon će biti u primjeni od 1. januara 2015.

"Prema novoj legislativi, svaki španski medij treba da naplati od Google Newsa naknadu za preuzimanje čak i isječka vijesti", rekao je Gingras. 

U saopšenju za javnost Google je naveo da će 16. decembra zatvoriti servis vijesti na španskom jeziku. Zakon o autorskim pravima, poznat kao "Google taksa", zahtijeva od servisa koji objavljuju linkove i navode iz novinskih članaka da plate proviziju Udruženju urednika španskih dnevnih listova.

Gingras je rekao da Google News ne zarađuje novac od objavljenih vijesti i da "izdavači biraju da li će se njihove vijesti pojaviti na Google Newsu ili ne te da većina njih odluči da se one objave".

Gingras je dodao da Google pomaže medijima da ostvare konkurentnost radeći sa hiljadama partnera u svijetu te da znatno doprinosi prosljeđivanju informacija i širenju publike određenog medija.

U novembru je Njemačka donijela sličan zakon, te je Google uklonio sadržaje njemačkih medija, ali su oni ubrzo vraćeni u dogovoru sa medijima, jer je posjećenost njihovih portala znatno opala.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније