Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92 ]

20. 09. 2014. 21:06   >>  21:04

DA LI STE ZNALI

Zvjezdane eksplozije koje "sterilišu" kosmos

Najveća eksplozija koju možete da zamislite nije ni blizu onome šta univerzum može da stvori. Kada zvijezde 150 puta veće od našeg sunca eksplodiraju, one stvaraju najsjajnije izvore svjetla u univerzumu i za nekoliko sekundi oslobode energije koliko će naše Sunce stvoriti tokom svog cijelog životnog vijeka od 10 milijardi godina, piše "Business Insider".

 

U pitanju je energija koja je jednaka energiji koja se nalazi u 10 triliona triliona milijardi bombi od jednog megatona.

Ove eksplozije stvaraju talase radijacije visoke energije, koje astronomi smatraju najmoćnijim stvarima u univerzumu. Pritom, ovi talasi možda nam onemogućavaju da pronađemo život na drugim planetama.

Naučnici smatraju da nismo sami u univerzumu, ali ukoliko je to tačno, gdje je taj život? Jedno objašnjenje bi moglo da bude da je život u kosmosu zaista rijedak zbog toga što ovi talasi radijacije sterilišu kosmos.

U pitanju su nevjerovatni naleti radijacije koji traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ali ponekada mogu trajati i nekoliko časova.

Na Zemlji se gama radijacija generiše iz radioaktivnog raspadanja elementata i izuzetno je opasna za živa bića.

Ove zrake gama radijacije – gama nalete – stvara najmoćniji tip zvjezdane eksplozije, hipernova.

Hipernove predstavljaju spektakularnije verzije nešto poznatijih supernova – masivnih eksplozija svjetla i energije do kojih dolazi kada eksplodira zvijezda velike mase. Kada se to desi, eksplozija lansira ogromne količine štetne gama radijacije u svemir izuzetno velikim brzinama.

Ukoliko se naša planeta nađe na putu, možemo da se pozdravimo sa masovnim, ako ne i kompletnim istrebljenjem. Ovakvi događaji bi možda mogli i da sterilišu svemir.

Pritom, ukoliko su druge planete poput Zemlje, onda bi bile potrebne milijarde godina evolucije kako bi ta civilizacija stigla do tačke da može da izgradi svemirske brodove kako bi napustila svoj solarni sistem i krenula u istraživanje drugih svjetova.

Gama zraci su najsvjetliji izvori svjetlosti u univerzumu i prvi put su otkriveni sasvim slučajno, na vrhuncu Hladnog rata. Krajem 60-ih godina prošlog vijeka, SAD su poslale seriju vojnih satelita koji su imali zadatak da posmatraju svemir i tragaju za ostacima gama radijacije koje bi izazvala nuklearna testiranja Rusa. Sateliti su pronašli gama radijaciju, ali od izvora udaljenih milijardama svjetlosnih godina.

Zbog toga što su toliko svijetli, gama zrake možemo posmatrati sa izuzetno velikih udaljenosti i u svim djelovima kosmosa. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније