Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

14. 03. 2013. 14:55   >>  14:48 4

NAUKA

CERN: Izgleda da ono jeste Božja čestica

Naučnici iz CERNA su saopštili da je sve izvjesnije da je čestica otkrivena prošlog jula u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) zaista “Božja” – Higsov bozon.

Stručnjaci su analizirali dva i po puta više podataka nego prošle godine i rezultati su pokazali veliku vjerovatnoću da otkrivena čestica jeste posljednji dio slagalice u standardnom modelu fizike čestica. 

Ipak, ostaje otvoreno pitanje da li je ovo Higsov bozon, koji je u fizici elementarnih čestica opisan standardnim modelom, ili je to možda najlakši od nekoliko bozona koji su predviđeni nekim teorijama izvan standardnog modela. Potrbno je još vremena dok ne dobijemo odgovor na ovo pitanje. 

Način na koji nova čestica interaguje sa drugim česticama, kao i njena kvantna svojstva daće odgovor na pitanje da li je to Higsov bozon ili ne. Na primjer, postulirano je da Higsov bozon nema spin i da ima pozitivnu parnost (parnost opisuje kako izgleda odraz čestice „u ogledalu“). 

CMS i ATLAS su ispitali brojne opcije za spin i parnost ove čestice, i sve ukazuju da ona ima spin nula i pozitivnu parnost. Ovaj rezultat, kombinovan sa izmjerenim interakcijama nove čestice sa drugim česticama, jak je pokazatelj da se radi o Higsovom bozonu. 

“Preliminarni rezultati sa svim podacima prikupljenim 2012. godine su veličanstveni i meni je jasno da ovde zaista imamo posla sa Higsovim bozonom, iako je pred nama još mnogo posla kako bismo tačno saznali kakav tip Higsovog bozona je u pitanju”, rekao je portparol CMS tima u Cernu Džon Inkandela.

Portparol tima ATLAS Dejv Čarlston dodao je da su rezultati “predivni” i rezultat ogromnog napora velikog broja posvećenih ljudi.

(b92)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније