Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

09. 03. 2013. 09:58 >> 09:51

SAVRŠENE KOPIJE

Japanci lideri u kloniranju

Od jednog miša u toku sedam godina, japanski naučnici dobili su 26 generacija kloniranih jedinki, što možda otvara put da se jednom u budućnosti, naročito produktivni primjerci domaćih životinja, masovno repliciraju.

 

Prirodnim uzgajanjem stoke se ne može garantovati da će potomci imati iste kvalitete kao preci, ali klonirani organizmi predstavljaju savršenu kopiju.

Stručnjaci Centra Riken za razvojnu biologiju su zasad dobili 598 miševa koji su genetska kopija "originalnog" primjerka, što je dosad najveći projekat kloniranja sisara u svijetu, ističe vođa istraživanja Teruhiko Vakajama. 

Japanski tim je koristio tehniku transfera nukleusa somatskih ćelija, pri kojoj je nukleus kloniranog miša, koji je sadržao sve njegove "genetske informacije", usađivan u mišiju jajnu ćeliju, čiji je nukleus prethodno uklonjen. Tako oplođeno jaje je potom ubacivano u surogat majku, koja bi okotila kloniranu jedinku. 

Dobijeni klonirani miš bi kasnije i sam postao donor nukleusa uz pomoć kojeg je stvaran novi klon. 

Itraživanje  je pokazalo i da su klonirani miševi, nakon 25 genracija, jači i otporniji.

Vakajamin tim je u svom radu koristio i hemijski agens, pod nazivom "inhibitor histon deacetilaze", kao i neka tehnička dostignuća, što je sve omogućilo da se rekloniranje nastavi kroz toliko generacija bez ikakvih neželjenih bioloških posljedica. 

Klonirani miševi su, izmedju ostalog, živjeli podjednako dugo kao i obični, a imali su i normalnu reproduktivnu sposobnost. 

Prvi uspješno klonirani sisar bila je ovca Doli 1996. Klonirana je iz somatske ćelije. 


To je bilo djelo   naučnika  sa Roslin instituta u Edinburgu u Škotskoj. Rođena je 5. maja 1996. godine i živjela je šest godina do 14. februara 2003. godine. Njeno tijelo je preparirano i izloženo u Kraljevskom muzeju Škotske.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније