Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

08. 03. 2013. 12:58   >>  12:50

NEBESKI KOLORIT

Tragom polarne svjetlosti

Prema procjenama NASA-e, ovogodišnja jesen, najbolja je za gledanje polarne svjetlosti u posljednjoj deceniji.

 

Jedini vrhunac solarne aktivnosti biće u aprilu i maju ove godine, ali dogodiće se  još jedan i to na jesen, navodi se u origionalnim projekcijama NASA-e.

Period “solarnog maksimuma” možda će biti produžen i do 2015. godine, što će mnogim zaljubljenicima u auroru omogućiti pravi spektakl. 

Najbolja mjesta za posmatranje polarne svjetlosti je Arktički krug i to u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj. 

Polarna svjetlost nastaje kada solarne čestice uđu u Zemljinu atmosferu i sagorijevaju emitujući gasove koji proizvode različite boje: kiseonik stvara zelenu i žutu, a azot plavu. 

Naučni termin za sjevernu svjetlost je aurora borealis, nazvan po rimskoj boginji zore. Sličan spektakl na južnoj hemisferi naziva se aurora australis. 

Najlepša svjetla se vide u polju polarnih krugova, a ne na samim polovima i daleko od vještačkih izvora svjetlosti i mjesečine. 

Najlepši pogled je u nordijskim zemljama – Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, kao i Aljasci, Kanadi i Rusiji. 

Na sjevernoj hemisferi aurora se može vidjeti od kraja septembra do kraja marta. Svetlošću rukovode 11-godišnji ciklusi solarne aktivnosti, koja je trenutno na vrhuncu. (Telegraph)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније