Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

24. 04. 2014. 08:46 >> 08:46
7

KATAKLIZMIČNE NAJAVE

Beograd na moru, Budva pod vodom

Kad bi se ostvarile kataklizmične prognoze naučnika i polarni pokrivač se zaista otopio, mapa svijeta bi doživjela drastične promjene.

 

Grafički dizajner iz Slovenije Martin Vargic pustio je mašti na volju i napravio mapu koja pokazuje kako bi svijet izgledao kada bi nivo mora bio za 79 metara viši nego što je danas. Vargic je pokušao da zamisli na šta bi Zemlja ličila kada bi se ledene kape potpuno otopile, a voda slila u okeane.

Iako stručnjaci tvrde da ovaj scenario neće postati stvarnost tokom našeg životnog vijeka, klimatske promjene su neminovne, a Vargic je upravo želio da skrene pažnju javnosti na njihov značaj.

Sudeći po njegovoj mapi, nestalo bi više od polovine Engleske, uključujući i London. Amsterdam bi takođe bio potopljen, kao i Berlin, a Beograd bi ležao između Dunavskog zaliva sa zapadne i Crnog mora sa istočne strane.

Zbog povećanja nivoa mora, Vojvodinu kakvu danas znamo zamijenilo bi neko novo Panonsko more koje bi se prostiralo između Beograda i Budimpešte, Zagreba i Bukurešta. Na mapi se vidi i da bi bili potpljeni gradovi na Crnogorskom primorju.

Kada je riječ o SAD, pod vodom bi se našli veliki djelovi istočne obale, što se odnosi i na gradove poput Njujorka, Hjustona, Majamija i Vašingtona. Rijeka Amazon bi prelila korito i potopila velike djelove Brazila, dok bi arteski basen progutao dio australijske teritorije.

"Na ovoj mapi sam radio poprilično dugo. Nacrtao sam je sam, digitalnim putem, koristeći topografske podatke agencije NASA", rekao je Martin Vargic, koji je svoju mapu ustupio “Blicu”.

On kaže da se oduvijek zanimao za uticaj čovjeka na globalno zagrijevanje i predviđa ne baš svjetlu budućnost za našu planetu.

"Istraživanja pokazuju da polarne kape sadrže dovoljno vode da podignu nivo mora za 80 do 100 metara. To bi imalo katastrofalne posljedice po ljudsku civilizaciju i biosferu", kaže Vargic.

Dio tih posljedica vidimo već sada, kaže on, navodeći primjere uragana, oluja i poplava.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније