Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

05. 03. 2013. 11:21 >> 11:14

ZNANje DOSTUPNIJE

Otvoren CeBIT 2013

Hanover je ponovo centar digitalnog svijeta. Na ovogodišnjem najvećem svjetskom sajmu 4.100 učesnika iz 70 zemalja predstavlja najnovije tehnologije kao i trendove u digitalnoj privredi.

 

Nakon sajmova u Las Vegasu (CES) i Barseloni (MWC) centar digitalnog svijeta je Cebit u Hanoveru. Ali, dok su u Barseloni i Las Vegasu u centru pažnje bili najnoviji pametni telefoni i tablet-računari, Cebit želi da predstavi kompletnu digitalnu privredu i njenu vezu sa tradicionalnom industrijom kao i to šta zapravo ima potrošač od novih tehnologija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel  koja je i otvorila sinoć ovogodišnji Cebit, kazala je koliko je važna uloga sajma koji je najveći takve vrste na svijetu. Govoreći o važnosti tehnologije ona je kazala da" iz godine u godinu njena važnost raste, upotreba je u gotovo svim sferama društva i razvoj društva danas se temelji upravo na razvoju tehnologije. Teško se izlazi iz krize, ali ICT je upravo način da se brzo pređu sve prepreke na putu uspjeha", zaključila je Merkel.

Poljski premijer Donald Tusk istakao je kako je vrlo počašćen što je njegova zemlja izabrana za ovogodišnju zemlju partnera i dodao kako samo u njegovoj zemlji godišnje informatičke studije završava više od 20 hijada studenata koji zajedno sa svojim njemačkim kolegama čine najveću IT radnu snagu u Evropi.

On smatra kako je to odličan potencijal za uspjeh, prije svega jer informatička i telekomunikacijska industrija pružaju priliku za brzi rast i razvoj.

„Ovogodišnji CeBIT još će jednom pokazati važnost tehnologije u svakodnevnom životu, a potrebno je mnogo više ulaganja znanje, nauka, istraživanje, kako bi konačno postali društvo i ekonomija temeljeni na znanju“, zaključio je Tusk.

Glavni izvršni direktor EADS Tom Enders, proizvođača Airbusa, ali i novog Mars Rovera nazvanog Brigit uz pomoć kojeg je kasnije i sajam otvoren, kazao je kako je trenutno manja ulaganja u nove informatičko-telekomunikacijske tehnologije treba tražiti i u činjenici da se traže sve veći sigurnosni standardi kako zbog zaštite ličnih podataka, tako i zbog omogućavanja dostupnosti sastava.

Šef Cebita Frank Peršman rekao je da je" Cebit po svojoj formi i strukturi jedinstven sajam jer se on fokusira na čitav spektar tehnologija kao što su: informacione tehnologije, telekomunikacije, elektronika i sve što proizilazi iz te povezanosti i umreženosti. Tako je i spektar tema ogroman. A to što je Cebit najveći skup tog tipa u cijelom svijetu je važno, jer sve ideje i proizvodi stižu i do milionske publike. Za to brinemo i mi sami preko naših onlajn i društvenih medijskih kanala. I to je takođe doprinos Cebita“.

Glavna tema ovogodišnjeg Cebita je „Shareecnomy“, jednostavnije rečeno dijeliti odnosno zajednički koristiti proizvode. Za mlade je danas to nešto što se podrazumijeva – dijeliti sve putem interneta: znanje, iskustvo, muziku. Automobili se iznajmljuju na sat, bicikli takođe. A sve to biće moguće vidjeti na Cebitu, i tako ta, pomalo nezgrapna tema, postaje razumljiva.

„Znanje je jedini resurs koji se deljenjem uvećava. A u osnovi je to ono što danas vidimo u doba Tvitera i Fejsbuka. Dijele se znanje, kontakti, iskustva. To što ja zovem ’fejsbukovanje’ sve više zaposijeda i privredu. Tako rijedak izvor kao što je znanje postaje dostupnije, a privreda može brže da se razvija i uvoditi inovacije,“ ističe šef Cebita Peršman.

„Shareconomy“ nije jedina tema ovogodišnjeg Cebita. Mobilne platforme kao i „cloud-computing“, dakle decentralizovano čuvanje podataka, takođe su u centru pažnje ovog sajma. Pri tom se, baš kao i prošle godine, sajam dosta bavi i temom bezbjednosti. Mnoga rješenja za taj problem dolaze iz novoosnovanih kompanija mladih preduzetnika. Na sajam u Hanoveru došlo je više od 200 start-ap kompanija iz cijelog svijeta. Ali, ta scena mladih preduzeća u Nemačkoj još nije dobila pravi zamah. Na to je čak upozorila i njemačka kancelarka ranije,  u svom redovnom nedjeljnom video-obraćanju.

Cebit je otvoren do 9.marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније