Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

28. 02. 2013. 10:09 >> 10:10

BUDUĆNOST

VIDEO: Naučnici prezentovali „nevidljivi ogrtač“

Na konferenciji tehnologije SAD, naučnici predstavili mali „nevidiljivi ogrtač“, koji čini da objekti iza njega naizgled „nestanu“-slično magičnom ogrtaču Harija Potera.

Uređaj izgleda kao kutija, prije nego kao ogrtač, ali objekti iza njega potpuno nestaju.  Pomoću savremene tehnologije, svjetlo se „savija“ oko objekta, na taj način prikazujući teksturu koja se nalazi iza njega.

Tvorac uređaja, dr Bejl Žang, pomoćni profesor fizike na Singapurskom univerzitetu, rekao je da je mašinu konstruisao „samo iz zabave“.

Iako je moguće uvećati ovaj uređaj, još uvijek ne možemo očekivati „nevidljivu“ odjeću.

Naučnici Londonskog imperijalnog koledža i Univerziteta u Teksasu rade na sličnim projektima. 

Svi projekti imaju jednu manu-objekat je nevidljiv samo iz jednog ugla.

„To je poput ljudi-karata iz priče „Alisa u zemlji Čuda“, ako se okrenu sa strane ne možete ih vidjeti, ali su vidljivi ako ih gledate iz drugog ugla,“ rekao je profesor Imperijalnog koledža Dejvid Smit.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније