Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.M.Lj. [ Klix ]

14. 01. 2022. 08:52   >>  09:52

SJEVERNA KOREJA

Hakeri ukrali kriptovalutu od 400 miliona dolara

Hakeri iz Sjeverne Koreje su u najmanje sedam hakerskih napada prošle godine ukrali kriptovalutu vrijednu gotovo 400 miliona dolara.

Kompanija Chainalysis je saopštila da je 2021. bila jedna od najuspješnijih godina za sajberkriminalce u Sjevernoj Koreji, a njihova zemlja je uvijek rutinski demantovala umiješanost u napade.

"Od 2020. do 2021. godine broj hakerskih napada povezanih sa Sjevernom Korejom je povećan sa četiri na sedam, a ukradena vrijednost je porasla za 40 posto", navodi se u izvještaju.

Hakeri su napadali uglavnom investicijske firme i centralizirane mjenjačnice, a koristili su različite tehnike. Na meti su bili i "vrući" novčanici kriptovaluta koji su povezani s internetom i mrežom kriptovaluta tako da su ranjivi na hakerske napade. Koriste se za slanje i primanje kriptovalute, kao i za provjeru tokena.

Mnogi eksperti savjetuju prebacivanje velike količine kriptovalute koja nije potrebna svakodnevno na "hladne" novčanike, jer oni nisu povezani sa "širim" internetom.

Chainalysis vjeruje da je većinu napada izvršila hakerska grupa Lazarus, koja je pod sankcijama SAD-a. Vjeruje se da grupu kontroliše sjevernokorejska obavještajna služba.

Grupa Lazarus je ranije optužena za umiještanost u WannaCry ransomware napade, hakovanje međunarodnih banaka i korisničkih rračuna, kao i napade na Sony Pictures iz 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније