Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Č.J. [ N1 ]

28. 11. 2021. 23:40   >>  23:40

EKSPERIMENT

Žvakaća guma mogla bi da smanji prisustvo virusa u pljuvački

Eksperimentalna žvakaća guma koja sadrži protein koji veže čestice koronavirusa mogla bi da ograniči količinu virusa u pljuvački i pomogne u ograničavanju prenosa virusa kada zaraženi ljudi razgovaraju, dišu ili kašlju, vjeruju naučnici.

Žvakaća guma sadrži kopije proteina ACE2 koji se nalazi na površini ćelije, a koji virus koristi kao mjesto proboja u ćeliju i njihovu infekciju.

U eksperimentima u epruvetama, u kojima su se koristili uzorci pljuvačke i brisevi zaraženih osoba, čestice virusa su se pričvrstile za ACE2 „receptore“ u žvakaćoj gumi.

Kao rezultat toga, virusno opterećenje u uzorcima palo je za više od 95 odsto, izjavio je istraživački tim sa Univerziteta Pensilvanija u časopisu „Molecular Therapy“.

Eksperimentalna žvaka ima ukus i konzistenciju obične žvakaće gume, može da se čuva godinama na normalnim temperaturama, a žvakanje ne oštećuje proteinske molekule ACE2, objavili su naučnici.

Korištenje žvakaće gume za smanjenje virusnog opterećenja u pljuvački, kako ukazuju, predstavljalo bi pojačanje vakcinama i bilo bi naročito korisno u zemljama u kojima vakcine još nijesu dostupne ili cjenovno pristupačne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније